Hlavní obsah

Jste pokrytecký, obvinili čeští komunisté šéfa Evropského parlamentu

Právo, rsk

Z libovůle, pokrytectví a pohrdání demokratickými pravidly obvinili ve středu šéfa Evropského parlamentu Martina Schulze europoslanci KSČM Kateřina Konečná a Jiří Maštálka. Reagovali na úterní Schulzovo rozhodnutí omezit ruskému velvyslanci při EU Vladimiru Čižovovi vstup do europarlamentu.

Foto: Jean-Marc Loos, Reuters

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz

Článek

Podle předsedy EP šlo o reakci na seznam 89 evropských politiků, včetně čtyř Čechů, kteří mají zakázán vstup do Ruska.

Podle Konečné s Maštálkou byla Schulzova reakce „na seznam osob, které Rusko považuje za spoluodpovědné za zhoršení vzájemných vztahů s EU“ nejen ukvapená, ale zřejmě i motivovaná heslem „zub za zub, oko za oko“.

„To co druhým - v současné době především Rusku - vyčítáte, tedy praktiky odvety, nedemokratičnost, autoritativnost, jste svým prohlášením i s ním spojenými kroky předvedl a vrhl tak stín na EP,“ napsala Konečná s Maštálkou.

„Než jste se poradil, získal mandát, dokonce rychleji, než jste informoval nás, své kolegy poslance, jste o své vlastní vůli oznámil ruskému velvyslanci rozhodnutí o jakýchsi odvetných krocích, které mimo jiné omezují vstup diplomatů do EP,“ vyčetli Schulzovi.

Na seznamu 89 lidí

EP v úterý také zastavil činnost v komisi pro parlamentní spolupráci EU-Rusko. Omezení pro vstup do sídla EP se kromě ambasadora týkalo ještě jednoho ruského diplomata.

Moskva uvedla, že seznam je odpovědí na sankce, které EU uvalila na některé ruské představitele v souvislosti s krizí na Ukrajině.

Na seznamu je 89 lidí. Z Česka jsou na něm exministr zahraničí a šéf sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg, poslanec Marek Ženíšek (oba TOP 09), europoslanec Jaromír Štětina (za TOP 09) a bývalý eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám