Hlavní obsah

Velvyslanec Ruska při EU bude mít omezený vstup do europarlamentu

Velvyslanec Ruska při Evropské unii Vladimir Čižov bude mít omezený vstup do sídla Evropského parlamentu, sdělil předseda europarlamentu Martin Schulz. Tento krok je reakcí na „černou listinu Kremlu”, na níž je 89 evropských činitelů, kteří mají zákaz vstupu do Ruska.

Foto: Profimedia.cz

Velvyslanec Ruska při Evropské unii Vladimir Čižov

Článek

Evropský parlament také zastavuje činnost v komisi pro parlamentní spolupráci EU-Rusko. Omezení pro vstup do sídla EP se týká také druhého ruského diplomata, jehož jméno ale Schulz nezveřejnil.

Minulý pátek finská televize YLE zveřejnila seznam jmen 89 politicky aktivních osobností z Evropské unie, pro které platí zákaz vstupu do Ruska. V případě Česka jde o čtyři osoby – třeba o bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga nebo o europoslance Jaromíra Štětinu. [celá zpráva]

Předseda Evropského parlamentu Schulz připomněl, že lidé, jichž se tyto sankce týkají, nedostali možnost se bránit ani odvolat. Restrikce ze strany EP podle něho potrvají tak dlouho, dokud Kreml „černou listinu“ nezruší.

Moskva uvedla, že seznam je odpovědí na sankce, které osmadvacítka uvalila na některé ruské představitele v souvislosti s krizí na Ukrajině.

Související témata

Foto: archiv Novinky, Novinky

Moskva

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám