Hlavní obsah

Nizozemsko chystá zákaz zahalování tváře na veřejnosti

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemská vláda oznámila záměr zavést částečný zákaz zahalování tváře na veřejných místech, který se má týkat všech bez ohledu na náboženství. Liberálně konzervativní kabinet premiéra Marka Rutteho chce znemožnit ukrývání obličeje do masek, přileb, lyžařských kukel i muslimských náboženských oděvů.

Foto: archiv, Právo

Zákaz se má týkat jen zahalování tváří na veřejných místech a neplatí jen pro muslimské oděvy, ale i pro masky či přilby. Ilustrační foto

Článek

Nařízení se bude vztahovat na školy, nemocnice, dopravní prostředky či úřady. Při porušení zákona hrozí pokuta ve výši 400 eur (10 970 korun).

Podle návrhu zákona mají být burky a nikáby nošené na ulici nadále povoleny.

„Nizozemské království je svobodná země a každý se může oblékat, jak chce, avšak svoboda je omezená v situacích, kdy se lidé na sebe dívají – kupříkladu ve školách. Zákaz nijak neohraničuje svobodu vyznání. Posílí bezpečnost a dobrou komunikaci mezi občany,“ vysvětlil ministr vnitra Roland Plasterk.

„Kabinet se tak posunul o krok blíže ke splnění volebního slibu,“ citoval sobotní list De Telegraaf vicepremiéra Loedewijka Asschera, který připomněl, že pravicově liberální strana VVD a její koaliční partner soc. dem. vnesli zákaz burek do koaliční smlouvy. Navrhovaná legislativa, jež předpokládá pokutu ve výši 390 eur (9812 korun) v případě porušení zákona, ještě musí projít schvalováním v obou komorách parlamentu.

Wilders: Je to málo

Podle nizozemských médií bude zákaz mít jen symbolický význam, protože v zemi žije přibližně jen 300 žen, které nosí burky, a jen zřídka se objevují na veřejnosti.

„Návrh je slabý,“ komentoval na Twitteru rozhodnutí vlády Geert Wilders, šéf ultranacionalistické Strany za svobodu, známý protiislámskými výroky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám