Hlavní obsah

Po Nočních vlcích vyrazili do Berlína i donští kozáci na koních

Právo, Pavol Minárik

Osmnáct kozáků z Rostova na Donu vyrazilo v sobotu na koních na více než 2,5 tisíce kilometrů dlouhou trasu z Moskvy do Berlína. Chtějí si stejně jako motorkáři z klubu Noční vlci připomenout 70. výročí porážky fašismu ve 2. světové válce.

Foto: ČTK/AP

Jezdec z motorkářského klubu Noční vlci

Článek

„Naše výprava má vyloženě sportovně-vlastenecký charakter. Nehlásíme nějaká militantní hesla, pouze chceme připomenout společné osudy Ruska a Evropy v boji s fašismem,” řekl polské televizi TVN24 Pavel Moscalkov, iniciátor výpravy a soukromý chovatel donských koní.

Trasa vede přes Bělorusko a Polsko. Kozáci mají v plánu zastavit se například v Biale Podlasce, Toruni, Bydhošti, Štětíně a v dalších šestnácti městech, kde chtějí položit květiny k hrobům padlých vojáků.

Třicet kilometrů denně

„Na setkáních s polskou veřejností chceme zároveň představit jezdecké umění kozáků, kteří jinak pracují jako chovatelé koní, technici, ale i úředníci. Jsou ve věku od 18 do 67 let. Aby podle plánu dorazili 12. srpna do Berlína, musí denně na koních hlavně po vedlejších cestách absolvovat 25 až 30 kilometrů,“ dodal Moscalkov.

Výpravu materiálně i organizačně podporují ruská ministerstva zahraničí a obrany, Federální celní správa i prezidentský úřad.

V květnu se nepodařilo přejet přes Polsko motorkářům z klubu Noční vlci, kteří podporují ruskou anexi Krymu. Výprava tak značně prořídla a omezila se jen na jednotlivce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám