Hlavní obsah

Příslušníka SS, viněného z masakru v Itálii, soudit nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamburk

Někdejší příslušník nacistických jednotek SS Gerhard Sommer, viněný z podílu na masakru civilistů v toskánské obci Sant’Anna di Stazzema v srpnu 1944, před soud nepůjde. Německá justice uznala, že 93letý Sommer, který žije v pečovatelském domě v Hamburku, trpí demencí a je pro soudní proces nezpůsobilý.

Foto: Profimedia.cz

Památku obětí v Sant’Anna di Stazzema uctil před dvěma lety německý prezident Joachim Gauck. Na fotografii se objímá s Enrikem Pierim (obrácen zády), který masakr přežil.

Článek

Sommer je jedním z nejhledanějších nacistů Střediskem Simona Wiesenthala. V Itálii byl společně s devíti dalšími lidmi uznán vinným z vražd 560 civilistů, které nacisté připravili o život během ústupu před spojenci v severní Itálii.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vesnici Sant’Anna di Stazzema obklíčili ráno 12. srpna a v průběhu několika dalších hodin povraždili muže, ženy a 119 dětí.

Pokusy postavit Sommera v Německu před soud trvaly mnoho let. Před třemi lety byl ale případ po deseti letech vyšetřování odložen kvůli nedostatku důkazů. Znovu byl otevřen loni v srpnu.

Mezitím v Německu pokračuje soud s jiným 93letým bývalým příslušníkem SS. Oskar Gröning působil v koncentračním táboře v Osvětimi. Je obviněn z podílu na vraždě více než 300 000 lidí.

Přiznal, že třídil zavazadla vězňů po jejich převozu do Osvětimi, takže věděl, že jsou selektováni a většina půjde hned do plynu. Gröning prohlásil, že je morálně vinen, právní vinu však odmítá. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám