Hlavní obsah

Rusko se příští rok vymaní z deprese, odhaduje Moody’s 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ratingová agentura Moody’s Investors Service zlepšila výhled vývoje hrubého domácího produktu Ruska na roky 2015 a 2016. Moody’s nyní podle páteční zprávy tiskové agentury TASS očekává, že v letošním roce HDP klesne o tři procenta místo doposud uváděných 5,5 procenta a příští rok vykáže ekonomika nulový růst. Původně agentura čekala příští rok pokles o tři procenta.

Foto: Profimedia.cz

Logo agentury Moody’s na budově ústředí v New Yorku

Článek

Ruský finanční trh se po komplikovaném loňském čtvrtém čtvrtletí koncem letošního ledna stabilizoval, upozornila Moody’s. Podle nejnovějšího výhledu analytiků agentury by recese v Rusku mohla být méně výrazná a zdlouhavá, než se očekávalo.

Ke zlepšení ekonomické situace v Rusku podle Moody’s přispělo snížení hlavní úrokové sazby ruskou centrální bankou a oživení na globálním ropném trhu. Průměrná cena ropy Brent by letos měla činit 55 dolarů za barel a příští rok 65 dolarů za barel. Ještě na začátku loňského roku se ale pohybovala kolem sta dolarů, než poklesla na polovinu.

Analytici Moody’s očekávají, že ruská centrální banka bude na příštích dvou až třech zasedáních měnového výboru pokračovat se snižováním úroků.

Inflace v Rusku má podle nového odhadu činit na konci letošního roku 12 procent. V příštím roce však zpomalí na 8,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám