Hlavní obsah

Rusko sází na Latinskou Ameriku

Moskva

Latinská Amerika je jednou z ruských priorit, řekl ve středu po schůzce s venezuelskou šéfkou diplomacie Delcy Rodríguezovou ministr zahraničí Ruska Sergej Lavrov. Podle něj vztahy mezi Ruskem a Latinskou Amerikou dosáhly „úrovně nevídané kvality”.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ministři zahraničí Ruska a Venezuely Sergej Lavrov (vpravo) Delcy Rodríguezová

Článek

Prý to není dáno oportunismem, ale tím, že Latinská Amerika je pro Rusko prioritou kvůli „sílící autoritě” a „rostoucímu vlivu” na mezinárodní scéně. Tím se podle něj stává „klíčovou součástí pro budování spravedlivějšího, mnohopolárního, demokratického světa”.

Venezuelská ministryně s úsměvem na Lavrovovo prohlášení odpověděla, že se v Moskvě cítí „jako doma, jako u své rodiny”.

„Společně můžeme změnit geopolitickou situaci ve světě,” zdůraznila. Rusko podle ní bojuje za nastolení nového světového řádu, který by omezil nadvládu „imperialistického centra”, tedy Spojených států. „Jednali jsme o způsobu, jak by měl být zorganizován mezinárodní trh (s ropou),” upřesnila.

Agentura AFP v této souvislosti poznamenala, že Moskva na mezinárodní scéně čelí izolaci kvůli ukrajinské krizi a Venezuela, stejně jako Rusko, trpí poklesem cen ropy na světovém trhu. Obě země silně utrpěly výrazným poklesem cen této suroviny. Zatímco loni v létě se barel ropy prodával za více než 100 dolarů, do konce roku zlevnil na méně než polovinu.

Rodríguezová podpořila ruskou politiku na Ukrajině

Rodríguezová několikrát připomněla, že Caracas plně podpořil Rusko na mezinárodní scéně a sdílí i stanovisko Moskvy k ukrajinskému konfliktu; ministryně na místě odsoudila „imperialistické metody Kyjeva” na východě Ukrajiny, ovládnutém proruskými separatisty.

Ruský prezident Vladimir Putin, uvědomující si neblahé dopady mezinárodní izolace na ruskou ekonomiku, vybídl loni v prosinci k obnovení tradičních vztahů s Jižní Amerikou, Afrikou a Blízkým východem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám