Hlavní obsah

Separatisté na Ukrajině stříleli na vojenskou sanitku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck
Aktualizováno

Ukrajinští separatisté stříleli v pondělí v oblasti pod kontrolou Kyjeva na vojenský sanitní automobil. Ve vozidle zemřel jeden voják a druhý utrpěl vážná zranění, napsal v úterý na svém webu podle Ukrajinské pravdy luhanský gubernátor Hennadij Moskal.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Ukrajinští dobrovolníci z pluku Azov střílejí z děla.

Článek

Podle gubernátora separatisté zaútočili v pondělí okolo poledne ve Stanyčno-luhanském rajónu u hranic s Ruskem na automobil UAZ ozbrojených sil Ukrajiny. Sanitka se dvěma ukrajinskými vojáky jela z vesnice Komyšne do vsi Size. Palba z automatických zbraní vůz zasáhla, Zemřel v něm 46letý muž, druhý voják byl vážně zraněn a skončil v nemocnici. Pálili, protože automobil nezastavil, řidič pokračoval v jízdě, neboť vůz byl označen červeným křížem.

„V této oblasti často působí diverzní skupiny z Ruska,“ dodal Moskal. Podle něj kladou miny, které už explodovaly pod dvěma vojenskými vozidly.

Podle Moskala byla celá oblast noci na úterý ostřelována z děl. Nikdo sice naštěstí nebyl zraněn, ale exploze poškodily plynovod a devět vesnic přišlo o dodávky plynu.

Počet obětí roste

Armádní mluvčí Andrij Lysenko doplnil, že od pondělí v Donbasu zemřelo šest lidí - čtyři vzbouřenci, voják a civilista. Šestnáct dalších lidí bylo zraněno.

Povstalci z Doněcké oblasti podle agentury TASS obvinili ukrajinskou armádu, že od pondělí porušila příměří 41krát. Vojáci prý přitom použili minomety, protitankové střely, granátomety a ve čtyřech případech i raketomety. Palba přitom směřovala mimo jiné na Doněck, Horlivku a Jasynuvatu.

Přestože tvrdé boje na východní Ukrajině ustaly, drobnější incidenty potvrzují, že situace je dále napjatá a dohody z Minsku nedodržuje ani jedna ze znepřátelených stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám