Hlavní obsah

Duda se stane polským prezidentem, odejde z konzervativní strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Z konečných výsledků prezidentských voleb v Polsku vyplývá, že Andrzej Duda získal 51,55 procenta hlasů a dosavadní hlava státu Bronislaw Komorowski 48,45 procenta hlasů. Ten porážku uznal už v neděli a vítězi hned poblahopřál.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Andrzej Duda (vlevo) zvítězil na Komorowským o 1,5procentního bodu.

Článek

Duda ještě před sečtením všech hlasů oznámil, že opustí konzervativní stranu Právo a spravedlnost, za niž je nyní europoslancem. Prezidentem se stane 6. srpna.

Komorowski, který vzešel z vládní Občanské platformy, ovládl některá velká města jako Poznaň, Lódž, Gdaňsk či Katowice, Duda však dominoval ve venkovských oblastech, když získal většinu obvodů například v Malopolském, Mazovském či Podkarpatském vojvodství.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vítězství třiačtyřicetiletého právníka Dudy by podle pozorovatelů mohlo jeho stranickému šéfovi, bývalému premiérovi Jaroslawu Kaczyńskému otevřít cestu k návratu k moci v podzimních parlamentních volbách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám