Hlavní obsah

Vysídlení Němci chtějí po Berlínu odškodnění za nucené nasazení

Berlín

Němci vysídlení po druhé světové válce z okolních zemí žádají vládu, aby je odškodnila za nucené práce, k nimž byli nasazeni bezprostředně po skončení druhé světové války v pracovních táborech zejména na území Československa, Polska nebo bývalé Jugoslávie. Berlín by je měl podle Svazu vyhnanců (BdV) odškodnit stejně jako někdejší sovětské válečné zajatce.

Foto: Jakub Stříhavka, ČTK

Závěrečný den 66. sjezdu sudetských Němců 24. května v Augsburgu, který organizuje Sudetoněmecké krajanské sdružení.

Článek

Předseda Svazu vyhnanců Bernd Fabritius žádá německou vládu o vytvoření zvláštního fondu, který by takto postiženým Němcům vyplatil odškodné. Podle něj zůstává naživu už jen velmi málo takových osob a je třeba je odškodnit, než bude pozdě.

Zadržováni byli váleční zajatci, kolaboranti s nacistickým režimem i civilisté. Zajatci držení v táborech byli později na základě dohody vítězných mocností vysídleni do Německa.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Tehdy to byli převážně civilisté, kteří jen kvůli svému německému občanství nebo kvůli přítomnosti k německé národnostní skupině posloužili jako žijící reparace a museli odpracovat německé válečné dluhy. Dodnes kvůli tomu trpí traumaty,“ uvedl Fabritius, „Tito lidé se konečně potřebují dočkat jasného gesta uznání a ocenění od Německa, místo něhož nesli po válce odpovědnost.“

Německá vláda minulý týden rozhodla, že vyplatí dohromady deset miliónů eur (273 miliónů Kč) na odškodném zhruba 4000 dosud žijících někdejších sovětských válečných zajatců. Kompenzace mají být vyplaceny za utrpení, které museli zajatci nacistů přestát.

Svaz vyhnanců, který je zastřešující organizací vysídlených etnických Němců ze zemí střední a východní Evropy, označil rozhodnutí spolkové vlády odškodnit někdejší sovětské zajatce za krok správným směrem. „Podobný ‚stín zapomnění‘ jako na sovětských zajatcích leží také na osudu mnoha Němců, kteří byli bezprostředně po druhé světové válce obětí násilí, svévole a nucené a otrocké práce,“ sdělil předseda BdV Bernd Fabritius.

Případ zajatců nacistů je však trochu jiný než případ vysídlených Němců.

Reklama

Výběr článků

Načítám