Hlavní obsah

Britská centrální banka už plánuje analýzu odchodu z EU

Britská centrální banka Bank of England (BoE) plánuje provést analýzu finančních rizik možného odchodu Británie z Evropské unie. Banka ve svém oficiálním prohlášení potvrdila e-mail o tomto důvěrném výzkumném projektu, který byl omylem zaslán redaktorovi britského listu The Guardian. Britský premiér David Cameron slíbil uspořádat referendum o setrvání Británie v EU do konce roku 2017.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Britský premiér David Cameron slíbil uspořádat referendum o setrvání Británie v EU do konce roku 2017.

Článek

„Informace související s plánovanou důvěrnou prací banky na možných důsledcích národního referenda ohledně členství Británie v Evropské unii si našla cestu na veřejnost, a to kvůli internímu e-mailu odeslanému nedopatřením vnější straně,” uvedla banka.

Vysoký představitel banky podle The Guardian v tomto e-mailu uvedl, že projekt by měl zůstat před novináři i většinou pracovníků banky utajený. Lidem, kteří by se na projekt ptali, mělo být podle e-mailu řečeno, že analýza nesouvisí s plánovaným referendem o setrvání Británie v EU a pouze zkoumá širokou škálu otázek kolem evropské ekonomiky, které centrální banku znepokojují.

Banka v oficiálním prohlášení uvedla, že nechce o plánované analýze hovořit v předstihu. Dodala, že o podrobnostech projektu bude informovat ve „vhodném čase”.

Reklama

Výběr článků

Načítám