Hlavní obsah

Ztracené sochy pro Hitlerovo kancléřství objevili ve skladištní hale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá policie našla dlouho pohřešované artefakty z období nacismu včetně dvou bronzových skulptur koní od rakousko-německého sochaře Josefa Thoraka. Sochy měly stát před budovou říšského kancléřství. Pro ni bylo určeno také další nově nalezené monumentální dílo, deset krát pět metrů velký žulový reliéf bojovníka s mečem od výtvarníka Arna Brekera. V dnes už neexistující berlínské budově nového říšského kancléřství úřadoval nacistický vůdce Adolf Hitler.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německá policie objevila sochy koní pro HitleraVideo: Reuters

 
Článek

Berlínská policie oznámila, že úřady v pěti spolkových zemích provedly koordinované razie v rámci dlouhodobého vyšetřování ilegálního obchodu s uměním. Bronzoví koně a Brekerův reliéf se našli po mnohaletém vyšetřování ve skladové hale ve městě Bad Dürkheim ve spolkové zemi Porýní-Falc.

Německý deník Bild uvedl, že nalezení Thorakovi koně byli neznámo kde od roku 1989, kdy stávali na sportovišti u sovětských kasáren v Eberswalde poblíž Berlína.

Kvůli podezření na krádež a další prodej skulptur a žulového reliéfu je vyšetřováno osm podezřelých ve věku od 64 do 79 let.

Thorak a Breker patřili do okruhu Hitlerových oblíbených nacistických umělců, kteří žili ze státních zakázek. Thorakovi stál modelem například slavný boxer Max Schmeling, podle něhož umělec vytvořil mimo jiné bronzovou plastiku boxera pro berlínské říšské sportoviště. Po válce pak Thorak dostával zakázky mimo jiné od svého domovského Salcburku.

Breker je autorem několika Hitlerových bust i souboru skulptur Die Partei (Strana), které lemovaly vstup do říšského kancléřství. Breker spolupracoval s architektem Albertem Speerem, jenž z pověření Hitlerem vypracoval plány na vybudování nového říšského hlavního města Germania.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám