Hlavní obsah

V případu vraždy Němcova se objevil nový podezřelý

V případu vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova se prý objevil nový podezřelý, Čečenec Ruslan Muchadinov. Ten údajně mohl být mužem s přezdívkou „Rusik”, který sliboval ostatním podezřelým 25 miliónů rublů (asi 12 miliónů Kč) za zabití bývalého vicepremiéra a sžíravého kritika Kremlu a dodal auto a pistoli.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Boris Němcov

Článek

Muchadinov má u vyšetřovatelů podle páteční zprávy listu Kommersant nahradit v roli objednavatele vraždy majora čečenské policie Ruslana Geremejeva, těšícího se zřejmě ochraně z nejvyšších kruhů autonomní severokavkazské republiky.

Majora Geremejeva se vyšetřovatelům dosud vypátrat a vyslechnout nepodařilo, údajně se nejprve skrýval pod ochranou vlivných příbuzných v Čečensku, než uprchl do Spojených arabských emirátů. Stejně tak vyšetřovatelé nedopadli ani Muchadinova, o kterém list bližší údaje neuvedl, jen dodal, že vyšetřování nepomohl ani výslech příbuzných.

Geremejev podle dřívějších zpráv médií prý chtěl Němcova potrestat za jeho tvrdou kritiku muslimských extremistů, kteří v lednu v Paříži vyvraždili redakci satirického časopisu Charlie Hebdo.

Němcov byl zastřelen v Moskvě v noci na 28. února na mostu nedaleko od Kremlu. Z vraždy obvinili vyšetřovatelé pětici Čečenců. Tento měsíc vyšetřovatelé odmítli žádost advokátů pozůstalých o vyslechnutí čečenského vůdce Ramzana Kadyrova a dvou osob z jeho nejbližšího okolí. Právní zástupci pozůstalých soudí, že stopa po vrazích vede do Kadyrovova okolí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám