Hlavní obsah

Moskva nelení, před summitem v Rize u Lotyšska krouží ruská ponorka i letadla

Riga

Rusko v předvečer dvoudenního summitu Východního partnerství v Rize zvýšilo vojenskou aktivitu u hranic Lotyšska. V lotyšské televizi to ve středu prohlásil lotyšský ministr obrany Raimonds Véjonis. Nedaleko lotyšských břehů se podle něj ve středu pohybovala ruská ponorka a výzvědný člun ruského námořnictva.

Foto: Profimedia.cz

Přístav v lotyšské Rize

Článek

Ministr Véjonis televizní stanici LNT řekl, že ruské lodě a letouny operují v těchto dnech při lotyšských hranicích prakticky neustále. Souvislost s nadcházejícím summitem Východního partnerství je podle něj nesporná.

Hostitelské funkce se Lotyšsko ujalo proto, že je v současné době předsednickou zemí Evropské unie.

V Rize se ve čtvrtek ke dvoudennímu jednání sejdou prezidenti a premiéři pětadvaceti zemí, aby diskutovali o spolupráci mezi Evropskou unií a šesti postsovětskými státy.

Podle lotyšské premiérky Laimdoty Straujumaové by ústředním tématem summitu mělo být budování občanské společnosti v postsovětských zemích. "Loňské události na Ukrajině ukázaly, jak důležitou roli může sehrát občanská společnost při obhajobě míru," řekla lotyšská premiérka.

Východní partnerství bylo zahájeno v Praze v roce 2009 jako společná iniciativa EU a Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Gruzie, Moldavska a Ukrajiny. Cílem je podpora ekonomického rozvoje, energetické bezpečnosti, vlády práva a rozvoje občanské společnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám