Hlavní obsah

Vedeme regulérní válku s Ruskem, řekl Porošenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajina nevede na východě své země pouze boj s proruskými povstalci, nýbrž válku s Ruskem. V rozhovoru pro britskou televizi BBC to řekl ukrajinský prezident Petro Porošenko. Vysvětlil, že to dokazuje zajetí dvou příslušníků ruských speciálních sil na ukrajinském území.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

„Mohu zcela jasně říct, že to není boj se separatisty podporovanými Ruskem. Je to opravdová válka s Ruskem. Skutečnost, že jsme zadrželi vojáky ruských speciálních sil, to pádně dokazuje,“ prohlásil Porošenko.

Svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi Porošenko nedůvěřuje a myslí si, že by se Ukrajina měla připravit na novou ruskou ofenzívu v létě. „Domnívám se, že připravují ofenzívu, a domnívám se, že bychom měli být připraveni a nedat jim sebemenší příležitost k provokaci. Bude to zcela jejich odpovědnost,“ poznamenal ukrajinský prezident.

Podle něj je diplomacie jediný způsob, jak konflikt ukončit. Putinovi sice Porošenko nedůvěřuje, ale jednat s ním musí. Vysvětlil, že území na Donbasu zabrané vzbouřenci lze získat zpět vojenskou cestou.

Rusko popírá obvinění Kyjeva a Západu, že na východní Ukrajinu vysílá své vojáky. Rusové, kteří tam bojují, jsou podle Moskvy vojáci na výslužbě nebo na dovolené.

Na Donbasu od loňského dubna přišlo o život přes 6100 lidí. Devět desítek ukrajinských vojáků padlo v době příměří uzavřeného v únoru v Minsku. V úterý Kyjev ohlásil dalších šest mrtvých, ve středu tři.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám