Hlavní obsah

Rychlíky z Tallinnu do Moskvy končí, ani do Petrohradu už nejezdí

Tallinn

Rychlíky spojující estonskou metropoli s ruským hlavním městem končí. Poslední vyjede v pondělí kvečeru z Moskvy a do Tallinnu dojede v úterý dopoledne. Důvodem je napětí mezi Ruskem a Estonskem a s tím související pokles ruských turistů.

Foto: internet

Vlak v Rusku

Článek

Ukončení provozu oznámil soukromý estonský operátor spoje, který o týden dříve ukončil i své působení na trati mezi Tallinnem a Petrohradem. Důvodem je „společenská a politická situace”, promítající se do skutečnosti, že o vlakové spojení nebyl mezi cestujícími dostatečný zájem.

„Soukromý podnik nemá pouze s vlastními prostředky možnost dále působit na této trati jen na základě příjmů z prodeje jízdenek,” uvedl ředitel společnosti Go Rail Alar Pinsel.

Bezprostřední příčinou zrušení ztrátových vlaků byl podle něj prudký pokles počtu ruských turistů v Pobaltí kvůli sporům mezi Evropskou unií a Ruskem způsobený ukrajinskou krizí a kvůli prudkému propadu rublu. Lze podle něho jen doufat, že jednání mezi státními drahami obou zemí skončí dříve či později obnovením vlakového spojení mezi oběma státy.

Soukromá společnost Go Rail obsluhovala vlaky na trati mezi Tallinnem a Moskvou od roku 1998. Za tuto dobu přepravila 2,5 miliónu cestujících.

Počet ruských turistů v Estonsku letos v březnu meziročně poklesl o 43 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám