Hlavní obsah

Turci chtějí v Budapešti postavit obrovskou mešitu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Turecká nadace Türkiye Diyanet plánuje v maďarském hlavním městě Budapešti postavit mešitu a rozsáhlý islámský kulturní komplex. Informoval o tom maďarský server index.hu.

Foto: Profimedia.cz

Sulejmanova mešita v Istanbulu

Článek

Komplex by měl vyrůst v budapešťské čtvrti Kőbánya. Turecký velvyslanec v Budapešti už měl v této záležitosti jednat s vedením desátého budapešťského obvodu. Starosta obvodu Róbert Kovács serveru potvrdil, že turecké velvyslanectví se koncem loňského roku o koupi pozemku v Kőbánya zajímalo.

Server tvrdí, že za projektem je turecká společnost Aktar Design Studio, která se specializuje na výstavbu budov s náboženským zaměřením. Na stránce společnosti na sociální síti se objevilo video s vizualizací celého projektu. Stavba má být kopií známé istanbulské Sulejmanovy mešity.

Ze statistických dat vyplývá, že v Maďarsku je 5579 lidí, kteří vyznávají islám. Polovina z nich žije v Budapešti. Jsou to většinou muži ve věku 15 až 39 let. Server index.hu však odhaduje, že reálně v zemi žije 10 až 30 tisíc muslimů.

Informace o stavbě rozsáhlého komplexu se dostávají na veřejnost ve chvíli, kdy Maďaři dostávají do schránek obálku s dotazníkem, v němž se vláda ptá na jejich názor na uprchlíky. Premiér Viktor Orbán tuto akci nazval „národní konzultace“. Vláda očekává odpovědi občanů do 1. července. Během července a srpna se budou dotazníky vyhodnocovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám