Hlavní obsah

Tříletý chlapec zahynul ve slovenském hobbymarketu kvůli uvolněné pásce

– Bratislava
Právo, ivi

Smrt tříletého Jakuba v hobbymarketu ve slovenské Žilině mohla způsobit uvolněná páska, kterou byly v regálu svázané dřevěné hranoly. Tak zní první výsledky vyšetřování tragédie. Hranoly se minulou neděli uvolnily a ze čtyřmetrové výše spadly na chlapce a usmrtily ho.

Smrt chlapce ve slovenském hobbymarketuVideo: tvnoviny.sk

 
Článek

Vedení hobbymarketu tvrdí, že páska neudržela pevnost a přetrhla se kvůli tomu, že se nad městem přehnala bouře a páska navlhla. „Tuto informaci jsme dostali od vedení hobbymarketu,“ uvedl pro deník Nový čas hlavní inspektor žilinského kraje Rudolf Kubica. „Budeme žádat další dokumentaci,“ dodal.

Vedoucí prodejny Erik Džubák potvrdil, že hranoly spadly na chlapce z nejvyššího regálu. „Zaměstnavatel je povinen vyhledávat nebezpečí ohrožení a následně přijímat opatření k odstranění hrozícího rizika,“ upozornil Kubica. Pokud inspektorát zjistí nedostatky, může uložit pokutu do výše 100 tisíc eur (2,7 miliónu Kč)

Případ otřásl celým Slovenskem. Tragédií se zabývá policie a inspektorát práce. Policie zahájila trestní stíhání pro zločin zabití. Nikdo zatím nebyl obviněn. Na případ dohlíží také ministr práce, sociálních věcí a rodiny Ján Richter.

Po tragické smrti chlapce na Slovensku zvažují zákaz vstupu dětí do některých obchodů. Je zajímavé, že některé řetězce zakázaly do svých obchodů vstup dětem menším než 140 centimetrů, a to ještě před uvedenou tragédií.

„Dvacet čtyři hodin denně tady jezdí vysokozdvižné vozíky. Manipulují s paletami a těžkými náklady. Nedokážeme garantovat bezpečnost v průběhu provozu,“ uvedl mluvčí jednoho obchodního řetězce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám