Hlavní obsah

Porošenko: Na Ukrajině je 11 000 ruských vojáků

– Berlín
Právo, Novinky, ČTK, aš, sw

Mimořádně skepticky mluvil o současné situaci na Ukrajině prezident Petro Porošenko. V rozhovoru pro německou televizi ZDF prohlásil, že na území Ukrajiny nadále působí ruští vojáci, což Moskva ve čtvrtek popřela. Uvedl také, že separatisté dosud nepropustili všechny zajatce, a dodal, že minské dohody se neplní.

Foto: Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vlevo) při návštěvě výcvikového střediska ukrajinské armády

Článek

„Dnes je na našem území kolem jedenácti tisíc ruských vojáků,“ řekl Porošenko ZDF.

Moskva to ale odmítla. „Není nutné opakovat, že podobná hlasitá, snadno vyřčená a ničím nepodložená obvinění bez jakýchkoli důkazů k ničemu pozitivnímu nepřispívají,“ prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Už po středečním jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou ukrajinský prezident upozorňoval na porušování minských dohod: „Bohužel musím konstatovat, že klid zbraní nenastal. Ukrajina každý den přichází o své nejlepší syny a nemůže se dočkat osvobození zajatců,“ uvedl Porošenko podle ukrajinského serveru Liga.net.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Petro Porošenko

„Od podepsání minských dohod položilo 83 ukrajinských vojáků své životy, aby zastavili ruskou agresi. Více než 400 jich bylo zraněno,“ dodal pro ZDF.

Propouštění zajatců vázne

Povstalci podle něj zadržují asi 400 ukrajinských vojáků. Dalších třicet jich je údajně vězněno na ruském území: „Zdůrazňujeme, že minské dohody musejí být naplněny bezvýhradně a naši občané včetně (v Rusku vězněné ukrajinské pilotky, pozn. red.) Nadji Savčenkové musejí být v nejbližší době propuštěni.“

Ukrajinský prezident dal v Německu najevo odhodlání dále bojovat.

„Budeme bojovat a bránit naši zemi až do konce, do poslední kapky krve, protože je to naše země a nedopustíme, aby kdokoli vtrhl do naší země a obsadil ji. Před sedmdesáti lety tímto naše země prošla. Tehdy ze západu, nyní vidíme tuto agresi z východu.“

Foto: Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v obrněném transportéru

I Merkelová přiznala, že se zatím nedaří naplnit dohody: „Musíme konstatovat, že jsme ještě nedosáhli těch cílů, o něž usilujeme.”

Palba z těžkých zbraní

Obě strany konfliktu se ve čtvrtek navzájem obviňovaly z použití těžkých zbraní, které měly být staženy od linie dotyku. Ministerstvo obrany samozvané Doněcké lidové republiky oznámilo, že ukrajinské síly od středy porušily příměří 43krát. Nejčastěji palbou z minometů, ale střílely i z děl a tanků a ve dvou případech použily raketomety.

Tiskové středisko ukrajinské protiteroristické operace v Donbasu uvedlo, že se střílelo u Doněcku z minometů, granátometů a protitankovými střelami. U obce Šyrokyno na přístupové cestě k Mariupoli nasadili povstalci i houfnice ráže 122 milimetrů.

Ve čtvrtek dorazila na Donbas mise EU, která má analyzovat tamní situaci. Porošenko to oznámil po setkání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám