Hlavní obsah

Ukrajinští muži dělají vše pro to, aby nemuseli narukovat

– Kyjev

Ukrajinci dělají vše pro to, aby nemuseli narukovat. V Kyjevě se vojenské službě podle německého deníku Handelsblatt vyhýbá 95 procent mužů. Pro mnohé odchod do armády znamená nejen ohrožení vlastního zdraví a života, ale i existenční nejistotu pro jejich rodiny.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Armádní nováčci v Kyjevě

Článek

Handelsblatt uvedl příklad 22letého muže z východoukrajinského Dněpropetrovsku, který se několik měsíců ukrýval v Kyjevě poté, co dostal povolávací rozkaz. Aby se službě v uniformě vyhnul, chtěl se zapsat na některou z vysokých škol v ukrajinském hlavním městě, ale pak se mu naskytla příležitost k odchodu do "opravdové Evropy". Nyní je v italském Turíně a doufá, že během roku bude moci začít studovat na nějaké italské univerzitě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ukrajinská armáda, která na východě země bojuje s proruskými separatisty, chce během příštích pěti měsíců vycvičit 60 tisíc vojáků. Je veřejným tajemstvím, že ti, kdo si to mohou dovolit, se ze služby v armádě vykupují. Před několika týdny byl v západoukrajinském městě Černivci zatčen lékař, který si za vystavení potvrzení o zdravotní nezpůsobilosti účtoval 3500 eur (přes 96 tisíc korun).

Odjíždějí za prací

Z oblastí na západě Ukrajiny v uplynulých měsících podle Handelsblattu odjelo 60 procent mužů do zahraničí. Pracují jako sezónní dělníci v EU, vydělávají si třeba v zemědělství nejdříve u pěstitelů chřestu a v létě  pomáhají při sklizni. "Kdyby nám (můj muž) neposílal z Evropy peníze, nemohli bychom přežít," přiznala jedna žena z Lvovské oblasti.

Sezónní dělníci ve velkém neodjeli jenom ze západní Ukrajiny, ale i z východu země. Ti míří do Ruska, kde mnoho Ukrajinců tradičně pracuje na stavbách. Ukrajinci nepotřebují pro cesty do Ruska víza a vláda v Moskvě jim život minulý měsíc usnadnila ještě tím, že prodloužila na 180 dní lhůtu, po kterou mohou v Rusku pracovat, aniž by museli opustit jeho území.

Ukrajinská vláda se snaží legalizovat to, že v armádě po boku Ukrajinců bojují i cizinci. Příslušný zákon musí parlament schválit ještě ve druhém čtení, napsala agentura DPA. "Díky cizincům se sníží potřeba mobilizovat ukrajinské občany a omezí se i výdaje na vyplácení náhrad invalidům, rodinám pozůstalých a podobně", řekl autor předlohy zákona Dmytro Tymčuk.

Dohodu o odsunu zbraní nikdo nerespektuje

Ukrajinská armáda ani bojovníci "lidových republik" v Donbasu nedodrželi ustanovení minských dohod o odsunu těžké bojové techniky z linie fronty. Na tiskové konferenci v Kyjevě to ve středu řekl Alexander Hug, zástupce šéfa ukrajinské kontrolní mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

"Provádíme kontrolu stahování zbraní armády i povstalců," řekl Hug. "Na některá místa ale stále nemáme přístup. Když se navíc někdy vracíme do míst, kde měla být odsunutá technika uskladněna, zjišťujeme, že už tam výzbroj není," upozornil německý diplomat.

Podle dohod podepsaných v únoru v Minsku měly znepřátelené strany během několika týdnů vyvést z linie fronty zbraně ráže vyšší než 120 milimetrů. Přestože ukrajinská armáda a zejména vzbouřenci oznámili, že z fronty odsunuli i zbraně nižšího kalibru, informace o palbě z těžkých zbraní z Donbasu přicházejí prakticky denně.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Jen za poslední týden v přestřelkách ukrajinská armáda ztratila osm vojáků, vzbouřenci své ztráty neoznámili. Od loňského dubna, kdy ozbrojené akce začaly, zahynulo na východě Ukrajiny přes 6100 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám