Hlavní obsah

Norské úřady odebraly kojící neslyšící ženě dvouapůlměsíční dítě

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Dvouapůlměsíční dítě odebraly norské úřady slovensko-norskému páru v Lillehammeru. Norská sociální služba Barnevern to měla zdůvodnit „nedostatečným očním kontaktem matky s dítětem“. Norská matka je po zápalu mozkových blan neslyšící.

Foto: Petiční výbor na podporu rodiny Michalákových

Norská organizace Barnevern odebrala rodině holčičku, když jí byly 2,5 měsíce.

Článek

Matka se nyní může setkávat s vlastním dítětem pouze jednou za dva týdny na hodinu. Na případ, který se stal letos v březnu, upozornil český Petiční výbor na podporu rodiny Evy Michalákové, které norské úřady dříve odebraly dva syny.

Otec malé Maxine má slovenské občanství. Rodiče se na žádost Barnevernu měli přestěhovat do speciálního centra k pozorování, což však odmítli. Pro otce by přestěhování znamenalo několikahodinové dojíždění do práce.

Rodinu monitorovali od narození dítěte

Rodina handicap matky nepovažovala za natolik závažný. Navíc měla přicestovat na pomoc babička ze Slovenska, ale den před jejím příjezdem úřady dítě odebraly.

„Máme k dispozici detailní seznam pravidelných a nehlášených (i nočních) návštěv, které pracovnice Barnevernu absolvovaly a kterými začaly rodinu obtěžovat okamžitě po narození dítěte. Rodina postupovala podle jejich instrukcí,“ uvedl v prohlášení zaslaném Novinkám zástupce petičního výboru Pavel Hasenkopf.

„Vrcholem je, že proti matce použili její vlastní dětství, protože sama od svých tří let vyrůstala v norské pěstounské péči. Jako poslední argument figuruje ve zprávě obava o její psychické zdraví,“ dodal Hasenkopf.

Slovensko případ sleduje

Případ sleduje slovenské Centrum pro mezinárodněprávní ochranu dětí a mládeže. „Ve smyslu mezinárodních dohod dělá centrum všechny kroky k ochraně nezletilé, které jsou v nejlepším zájmu dítěte. Případem se zabývá od jeho začátku a aktivně sleduje vývoj v celé kauze. Konečné slovo v celé kauze bude mít soud,“ uvedla ředitelka centra Andrea Císarová v písemném stanovisku zaslaném Novinkám.

Případem se má zabývat také Evropský parlament a žádost o pomoc obdržel také slovenský prezident Andrej Kiska. Na sociální síti vznikla iniciativa „Vraťte Maxine rodičům“.

Norsko údajně odebere ročně asi 12 tisíc dětí. Pravidla pro výchovu potomků jsou přísná, v zemi jsou zakázány sebemenší fyzické tresty.

Norský sociální systém vzbudil v Česku rozruch především kvůli kauze odebrání dvou synů Evě Michalákové. Chlapci mají české občanství, rodina ale žila v Norsku. Důvodem odebrání bylo podezření na sexuální zneužívání, které se ale nepotvrdilo. Matka může mladšího ze synů vídat dvakrát ročně. Staršího syna rok neviděla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám