Hlavní obsah

Ledy tají, Putin jednal s Kerrym dvě a půl hodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soči
Aktualizováno

Americký ministr zahraničí John Kerry vedl v úterý v Soči několikahodinová jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, uvedla agentura TASS. Šlo o Putinovu první schůzkou s americkým představitelem od propuknutí ukrajinské krize v únoru 2014.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Setkání Johna Kerryho s Vladimirem PutinemVideo: Reuters

 
Článek

Osobní setkání šéfa americké diplomacie s ruským prezidentem přitom Kreml do poslední chvíle odmítal oficiálně potvrdit. Kerry se nejprve sešel se svým protějškem Lavrovem, pak měli oba podle mluvčího ruského prezidenta Putina  informovat o výsledcích svého jednání.

Mluvčí Dmitrij Peskov zdůraznil, že Moskva oceňuje Kerryho návštěvu a doufá, že povede k normalizaci vztahů.

Podle poradce ruského prezidenta Jurije Ušakova měl o schůzku zájem americký prezident Barack Obama. Kerry vyřídil Putinovi ústní pozdrav od šéfa Bílého domu. Dvouapůlhodinové jednání bylo „otevřené, dělné a neslo se v přátelském duchu”.

V Kremlu vnímají schůzku jako přínosnou, ačkoli ne průlomovou. Ukázaly se na ní první náznaky, že se tyto dvě velké země musejí vrátit ke spolupráci.

Kerry uvedl na Twitteru: „Vedl jsem otevřenou diskusi s prezidentem Putinem a ministrem zahraničí Lavrovem o klíčových otázkách včetně rozhovorů s Íránem, o Sýrii i o Ukrajině. Je důležité udržet otevřené komunikační linky mezi USA a Ruskem v době, kdy se zabýváme řešením aktuálních globálních problémů.“

„Báječná” schůzka

Jednání s Putinem následovala po dlouhé schůzce s ruským šéfem diplomacie Sergejem Lavrovem.

Lavrov a Kerry se setkali v hotelu Rodina (Vlast) nejprve k hodinu a půl dlouhé besedě, která v poledne pokračovala pracovním obědem. Celkem spolu hovořili čtyři hodiny. Při odchodu z jednání Lavrov na dotaz novinářů ohledně průběhu schůzky odpověděl jedním slovem – „báječné“.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry (uprostřed) a Sergej Lavrov (vlevo) u památníku války v Soči

Podle prohlášení, které zveřejnilo ruské ministerstvo zahraničí, Lavrov Kerrymu řekl, že Moskva je připravena na konstruktivní spolupráci s Washingtonem založenou na rovnocenném partnerství. Rusko podle něj ale nepodlehne nátlaku, aby upustilo od svých národních zájmů.

Foto: Profimedia.cz

Ministr zahraničí USA John Kerry předal v lednu 2014 svému ruskému protějšku dvě brambory z Idaha, o jejichž vývozu se šéf ruské diplomacie zmínil na jedné z dřívějších schůzek.

Podle Lavrovova náměstka Sergeje Rjabkova měli ministři „dostatek času systematicky a v dostatečné hloubce probrat bod za bodem celou komplikovanou mezinárodní situaci, která se nezlepšuje“.

Americko-ruské vztahy jsou de facto zmrazené kvůli ruskému vměšování na Ukrajině.

Kerry za klíč k míru na východě Ukrajiny, kde proti vládním jednotkám bojují proruští separatisté, považuje dodržování únorových minských dohod o příměří.

„Až budou minské dohody plně dodržovány, mohou být rušeny sankce uvalené EU a Spojenými státy,” řekl Kerry na závěrečné tiskové konferenci s Lavrovem.

Západ uvalil na Rusko sérii sankcí kvůli loňské anexi ukrajinského Krymu a Moskvu obviňuje z toho, že proruské separatisty na východě Ukrajiny aktivně podporuje. Rusko tato obvinění odmítá.

Bramborová politika a bílá poběda

Na pracovní oběd přinesl Lavrov svému americkému kolegovi košík rajčat a brambor. Americko-ruská „bramborová politika” začala loni v lednu, kdy Kerry Lavrova obdaroval bramborami ze státu Idaho, o jejichž vývozu se šéf ruské diplomacie zmínil na jedné z dřívějších schůzek.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Americký ministr zahraničí John Kerry (třetí zleva) obdivoval pobědu Sergeje Lavrova (druhý zleva).

Kerry zase Lavrovovi dal seznam citací z ruských médií, které podle něho „neodrážejí skutečný potenciál rusko-amerických vztahů”, uvedla mluvčí šéfa ruské diplomacie.

Lavrovovi také daroval tričko s nápisy "Victory" (Vítězství) a "1945-2015" připomínající nedávné 70. výročí konce druhé světové války.

Západní politici kvůli roli Ruska v krizi na Ukrajině odmítli v sobotu přijet do Moskvy na vojenskou přehlídku na oslavu vítězství spojenců nad nacistickým Německem.

Kerry po kladení věnců u památníku neznámého vojína v Soči také obdivoval Lavrovovo auto, bílou poválečnou Pobědu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám