Hlavní obsah

Na Ukrajině padli další tři vojáci, armáda by mohla začít přijímat cizince

Kyjev

Tři další ukrajinští vojáci padli v uplynulých 24 hodinách na východní Ukrajině. V úterý to oznámil ministr zahraničních věcí Pavlo Klimkin a potvrdil armádní mluvčí Andrij Lysenko. Ukrajinští poslanci mají na stole návrh zákona umožňujícího zapojení cizinců do bojových akcí armády.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci

Článek

Ukrajinští vojáci byli zabiti při přestřelkách s povstalci u vesnice Ščasťa v Luhanské oblasti. Lysenko oznámil, že povstalci nadále porušují dohody o příměří, když pálí z velkorážných houfnic a minometů. Podle něj vedli separatisté útoky z Doněcku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tisková agentura povstalců DAN zase informovala o armádním útoku proti městu. Jeden dělostřelecký granát měl dopadnout na obytný dům, ale nikdo nepřišel k újmě. Vzbouřenci podle agentury zaznamenali 37 útoků vládních sil.

Cizincům se otevírají dveře do armády

Ukrajinský parlament v úterý pustil do druhého čtení návrh zákona, který by umožnil vstup cizinců do armádních řad, a to při bojových operacích na východě země.

Podle ukrajinského tisku se už cizinci do bojů v Donbasu proti proruským separatistům zapojili, třebaže to dosud zákony nedovolují. Připustil to v úterý i autor předlohy zákona, poslanec Dmytro Tymčuk. „Od chvíle, kdy se začaly formovat oddíly dobrovolníků a prapory domobrany v zóně protiteroristické operace (v Donbasu), začali na východ Ukrajiny o své vůli přicházet cizinci s válečnými zkušenostmi,“ řekl Tymčuk. „Část z nich se zapojila a zapojuje do bojových akcí, přestože právní podklad chybí,“ dodal.

Nová právní úprava podle šéfa parlamentního branného výboru Serhije Pašynského umožňuje využít bojové zkušenosti lidí, kteří ukrajinské občanství z různých důvodů nezískali nebo získat nechtějí. Podle Tymčuka zákon může přispět k tomu, že „díky cizincům se sníží potřeba mobilizovat ukrajinské občany a omezí se i výdaje na vyplácení náhrad invalidům, rodinám pozůstalých a podobně“.

Přítomnost cizinců na donbaské frontě tvrdě kritizuje Moskva, podle níž dosavadní praxe odporuje hned několika ukrajinským zákonům. Sami donbaští vzbouřenci, které Rusko politicky a diplomaticky, ale zřejmě i vojensky podporuje, přitom přítomnost cizinců ve vlastních řadách přiznávají. V povstaleckých jednotkách podle doněckých politiků bojují nejen Rusové, ale i Srbové, Italové, Francouzi, Němci či Brazilci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám