Hlavní obsah

Moskva posílá další zbraně separatistům v Donbasu, tvrdí NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Kyjev

Rusko podle NATO soustřeďuje své síly na hranicích s Ukrajinou a posílá další zbraně proruským separatistům v Donbasu. Tím povstalcům umožňuje zahájit nečekaný útok, pokud se pro to rozhodnou, varoval v pondělí podle agentury Reuters generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

„Dochází k ruskému (vojenskému) soustředění jak podél hranic s Ukrajinou, tak uvnitř východní Ukrajiny s neustálým přísunem těžké výzbroje, tanků, dělostřelectva, munice, systémů protivzdušné obrany a s vytrvalým výcvikem," řekl Stoltenberg na tiskové konferenci v Bruselu.

„Takže mají kapacitu, schopnost zahájit nové překvapivé útoky, ale samozřejmě nikdo nedokáže říci nic s jistotou o jejich záměrech," řekl generální tajemník NATO podle Reuters.

Ruská agentura TASS z prohlášení šéfa NATO vyzdvihuje, že vyzval obě strany konfliktu k respektování minských mírových dohod. „Jsme svědky neustálého porušování dohody o příměří a já vyzývám obě strany k plnění této dohody," cituje TASS Stoltenberga.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám