Hlavní obsah

Chorvatská policie zadržela Čecha Jedličku, který vede Liberland

– Záhřeb

Chorvatská policie v sobotu večer zadržela Čecha Víta Jedličku při pokusu vstoupit na území samozvaného státu Liberland. Liberland o tom informoval na Twitteru. Jedlička vyhlásil Liberland v polovině dubna na „území nikoho” mezi Srbskem a Chorvatskem. V neděli byl propuštěn.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Vít Jedlička se prohlásil prezidentem území mezi Srbskem a Chorvatskem.

Článek

Deník Večernji list napsal, že spolu s Jedličkou policisté zadrželi také jeho tlumočníka Svena Sambunjaka. List uvedl, že Jedlička se s policisty nejdříve setkal v obci Zmajevac, která je od Liberlandu vzdálena asi tři kilometry.

Čech hlídkujícím policistům sdělil, že se chystá legálně opustit hranice Evropské unie do Liberlandu. Ti ho asi po 30 minutách nechali jít. Po vstupu do Liberlandu byl zadržen a byl podle chorvatského deníku držen na stanici ve městě Beli Manastir.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Vít Jedlička a lidé, kteří se chtějí stát obyvateli Liberlandu.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí David Frous řekl, že jednotlivé konzulární případy úřad nekomentuje. Obecně však podle něj platí, že pokud se český občan obrátí na české zastupitelské úřady s žádostí o pomoc, vyjdou mu "v rámci možností a dané situace vstříc". Samotnou Jedličkovu ideu Liberlandu komentovat odmítl.

V posledních dnech Chorvatsko zostřilo kontrolu v okolí Liberlandu, v oblasti nasadilo policejní hlídky i policejní čluny, aby zabránilo opakovaným pokusům desítek "Liberlanďanů" do neobydlené oblasti proniknout. Přístup ze své strany hranice údajně blokuje i Srbsko.

Foto: liberland.org

Území státu Liberland se nachází mezi Srbskem a Chorvatskem

"Svobodnou republiku Liberland" Jedlička vyhlásil 13. dubna na území o rozloze sedmi kilometrů čtverečních nacházejícím se západně od srbského města Sombor. O místo v meandru Dunaje podle něj Chorvatsko ani Srbsko nejevilo zájem. Jedlička chce z nového státu vytvořit daňový ráj se základním principem "žít a nechat žít".

Chorvatské i srbské úřady popírají tvrzení, že jde o území nikoho, o které nemá nikdo zájem. Ve skutečnosti jde o oblast, kterou si nárokují oba balkánské státy. Problém vyplynul z toho, že část hranice mezi nimi vytyčuje řeka Dunaj, která v tomto úseku změnila tok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám