Hlavní obsah

Putin: Problémy na Ukrajině musí přestat ovlivňovat vztahy Ruska a Německa

Moskva
Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová v Moskvě na začátku schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem zopakovala, že současnou krizi na Ukrajině je třeba řešit mírovými a diplomatickými prostředky. Předtím položila s Putinem věnec u hrobu neznámého vojína. Putin uvedl, že problémy na Ukrajině musí co nejrychleji přestat ovlivňovat vztahy mezi Ruskem a Německem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Merkelová s Puitnem položili věnce u hrobu neznámého vojína nedaleko KremluVideo: Reuters

 
Článek

Podobně jako většina západních státníků Merkelová pominula hlavní sobotní oslavy v ruské metropoli a přijela do Moskvy až v neděli.

"Na základě hořkých zkušeností jsme se naučili řešit těžké situace mírovými a diplomatickými prostředky. Jedna taková situace nyní nastala. Proto je dobré, že máme možnost hovořit například také o územní integritě Ukrajiny," řekla Merkelová na začátku schůzky s Putinem.

Putin pak vyzval k rychlému řešení problémů ve vztazích mezi Ruskem a Německem zastíněných různým pohledem na ukrajinskou krizi. "O co rychleji přestanou tyto problémy negativně ovlivňovat vzájemné vztahy, o to lépe," uvedl před novináři šéf ruského státu. Oba politici se pak odebrali k jednání za zavřenými dveřmi.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin

Už ve čtvrtek se ve Volgogradu setkali ministři zahraničí Ruska a Německa Sergej Lavrov a Frank-Walter Steinmeier. Německý ministr přijel do Volgogradu uctít památku vojáků, kteří ve městě a jeho okolí padli v největší bitvě na východní frontě druhé světové války.

Ke schůzce se ministři sešli přímo v srdci někdejšího stalingradského bojiště. Lavrov u této příležitosti řekl, že Rusko je připraveno obnovit oficiální styky se Severoatlantickou aliancí, přerušené kvůli ukrajinské krizi, pokud z Bruselu takový návrh přijde.

Foto: Bpa, Reuters

Angela Merkelová a Vladimir Putin v Kremlu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám