Hlavní obsah

Ruský supertank při nácviku přehlídky stávkoval

Moskva
Aktualizováno

Čtvrteční generálku na velkolepou sobotní vojenskou přehlídku na Rudém náměstí provázel problém. Jeden z nejsledovanějších „exponátů”, nový tank T-14 Armata, při nácviku odmítl poslušnost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nácvik vojenské přehlídky na Rudém náměstíVideo: Reuters

 
Článek

Jeden T-14 Armata se při generálce náhle zastavil, i když ostatní pokračovaly v jízdě. Motor mu běžel, kupředu ale nepokračoval. Snaha tank odtáhnout byla také marná. Vše se záhy vyřešilo samo, stroj se po patnácti minutách rozjel.

Organizátoři generální zkoušky nejprve ujistili novináře, že zastávka byla plánovaná a měla sloužit „nácviku evakuace“. Později ale zdroje z ruského ministerstva obrany přiznaly, že stroj, který se má v příštích letech stát oporou ruských tankových jednotek, zůstal stát neplánovaně. Posádka prý nezvládla řízení a padesátitunový tank museli z Rudého náměstí vyvézt technici výrobního závodu Uralvagonzavod.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ruské vrtulníky Kamov Ka-52 Alligator nad Rudým náměstím

Armata je nejmodernější ruský tank, který se právě zavádí do výzbroje. Od svých předchůdců se značně liší uplatněním vysoké míry automatizace a elektroniky. Věž je ovládána dálkově a automatické je i nabíjení. Posádka sedí v dobře pancéřované kapsli.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Tanky T-14 Armata v centru Moskvy

Přehlídky k připomínce konce II. světové války se zúčastní přes 16 000 vojáků a k vidění bude 201 kusů techniky i 143 letadel a vrtulníků.

Rozsáhlý arzenál zbraní bude sahat od druhoválečných tanků T-34, které významnou měrou přispěly k porážce Hitlerovy Třetí říše, po nejmodernější zbraně včetně T-14 a obrněných transportérů na stejném podvozku, samohybných houfnic Koalicija SV nebo transportérů na podvozku Kurganěc-25. Chybět nebudou ani balistické rakety Jars, Iskander nebo systémy protivzdušné obrany Buk a S-400.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Nácvik přehlídky na Rudém náměstí

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Tank T-14 Armata /(vlevo) před nácvikem přehlídky

Na přehlídku se při nácviku chystali také letci. Stíhači na nebi vytvořili symbolickou sedmdesátku, bitevníky Su-25 zase  ruskou trikolóru.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Přelet ruských bitevníků Su-25 nad Rudým náměstím

Přehlídky se zúčastní také vojáci v dobových uniformách pěchoty, námořnictva, letectva, ženijních a kozáckých oddílů i jezdectva.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ruské vojačky při nácviku přehlídky na Rudém náměstí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám