Hlavní obsah

Nad Británií visí další volební pat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Na 45 miliónů voličů ve Velké Británii rozhoduje o novém parlamentu a vládě. Podle většiny odhadů volby skončí stejně jako ty před pěti lety – totiž patem. Tamní média dokonce předpovídají, že půjde o nejtěsnější souboj od začátku 70. let minulého století.

Foto: ČTK/AP

Konzervativní premiér David Cameron během předvolební kampaně nevynechal ani staveniště v Lancasteru.

Článek

Konzervativci premiéra Davida Camerona (dnes mají 307 mandátů) i opoziční labouristé (258) vedení Edem Milibandem mají podle průzkumů zhruba stejnou šanci na vítězství. Nikdo ale nejspíš nezíská většinu 326 (z 650) křesel v Dolní sněmovně nutnou pro samostatné vládnutí.

Výsledek voleb bude nejtěsnější v našich dějinách.
Ed Miliband, šéf labouristů

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Průzkumy odhadují, že rozdíl mezi oběma stranami bude asi jeden jediný procentní bod: zpravidla se hovoří o 34 procentech hlasů pro konzervativce a 33 procentech pro labouristy (což by znamenalo kolem 270 až 280 mandátů pro každou stranu). V úvahu je však třeba brát zhruba tříprocentní statistickou odchylku: i kdyby ale tak Cameron získal více hlasů, je více než možné, že vládu se nakonec podaří sestavit labouristům. „Výsledek voleb bude nejtěsnější v našich dějinách,“ nechal se předem slyšet Miliband.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Šéf labouristů Ed Miliband během kampaně na severu Anglie

Jeho strana je na tom podle expertů lépe než konzervativci. „Miliband má větší šance vládnout, protože má více potenciálních partnerů,“ shrnul výhledy Laurence Stellings z ústavu Populus. Vytvořit s ním formální koalici nebo zaručit vnější podporu jeho menšinové vlády by například mohla středolevá Skotská národní strana (SNP) vedená Nicolou Sturgeonovou, která podle anket může získat až 59 křesel.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Šéfka Skotské národní strany Nicola Sturgeonová

Podpořit labouristy by mohli také liberální demokraté, doposud v koalici s konzervativci. Liberálům průzkumy předvídají osm procent hlasů (asi 28 křesel, tedy zhruba o polovinu méně než v roce 2010) a jejich lídr Nick Clegg slíbil, že strana po 7. květnu „bude pracovat v národním zájmu, aby zaručila stabilní vládu“, ať už ji povede kdokoliv.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Politici během kampaně nevynechávali ani návštěvy školek. Na snímku je předseda liberálních demokratů Nick Clegg.

S Antievropany nikdo nechce jít

Labouristy by podpořili i levicoví Zelení, přestože se šesti procenty a odhadovaným jedním křeslem by hráli jen minimální roli. Jak SNP, tak Zelení konzervativce u moci důrazně odmítají.

Outsiderem voleb je protievropská a populistická strana UKIP, s níž – přestože zřejmě skončí na třetím místě se ziskem kolem 14 procent hlasů – nikdo do koalice nejspíš nepůjde, kvůli jednokolovému většinovému volebnímu systému má navíc podle odhadů šanci na nanejvýš tři čtyři křesla.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Šéf euroskeptiků UKIP Nigel Farage

Británii tak podle expertů čekají několikatýdenní složitá jednání o koaličních seskupeních. Po patové situaci vzniklé v roce 2010 se sice konzervativcům a liberálům podařilo dohodnout koalici za pět dnů, teď se ale většina zúčastněných shoduje, že to bylo příliš rychlé a důležitá rozhodnutí tím utrpěla.

V čele zájmu ekonomika a zdravotnictví

Hlavními tématy kampaně, kterou většina vnímala jako „nudnou“, byly ekonomika, zdravotnictví a přistěhovalectví. Cameron se může pochlubit ekonomickou bilancí: míra nezaměstnanosti je jen 5,6 procenta a hospodářský růst byl loni 2,8 procenta. Levicové opoziční strany ale namítají, že se v zemi současně prohlubuje propast mezi bohatými a chudými a že je třeba skončit s utahováním opasků. Oba tábory se ale víceméně shodují, že je nutné více investovat do státního zdravotnictví a omezit přistěhovalectví.

Téma Unie se naopak v kampani objevilo jen okrajově, přestože Cameron pod tlakem pravicového křídla strany a sílícího vlivu UKIP slíbil, že v případě znovuzvolení uspořádá referendum o členství v EU. Zatímco liberálům by to nevadilo, labouristé jej odmítají. Podle Milibanda by byl odchod země z EU „katastrofou“.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Rozvoz volebních uren ve skotském Glasgow

Programové mantinely stran
Konzervativci prohlásili, že nepřistoupí na žádnou dohodu, která by nezahrnovala referendum o setrvání v Evropské unii.
Labouristé zdůraznili, že po volbách a případném vítězství budou prosazovat výhradně „labouristický program“.
Strana za nezávislost Spojeného království (UKIP) trvá na referendu o vystoupení z Unie.
Liberálové chtějí navýšit financování Národní zdravotní služby (NHS) a vzdělávání, sestavit „stabilní“ rozpočet a zvýšit nezdanitelnou část příjmů.
Skotská národní strana (SNP) bojuje za ukončení konzervativní politiky škrtů. Odmítá také modernizaci programu nukleárních zbraní Trident.
Velšská strana uvádí jako své priority paritu financování se Skotskem, konec škrtů a ukončení Tridentu.
Demokratická unionistická strana (DUP) si přeje konání referenda k EU. Zelení žádné otázky, v nichž nelze ustoupit, nestanovili, chtějí ale ukončit škrty a Trident.

Související témata

Foto: Luke MacGregor , Reuters

Britský premiér David Cameron

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Mítink labouristů

Foto: Toby Melville, Reuters

Předseda britských konzervativců David Cameron se raduje ze svého znovuzvolení do parlamentu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám