Hlavní obsah

Druhý pilot Germanwings klesal s airbusem už při letu do Barcelony

– Berlín • Aktualizováno

Druhý pilot Airbusu A320 německé společnosti Germanwings, který se v březnu zřítil ve francouzských Alpách, vyzkoušel navedení letounu na sestupný kurz už při letu z Düsseldorfu do Barcelony. Plyne to ze zprávy francouzských vyšetřovatelů, která byla zveřejněna ve středu, a předem o ní informoval německý deník Bild.

Foto: Stringer, Reuters

Andreas Lubitz na snímku z roku 2009

Článek

Vyšetřovatelé francouzského úřadu pro bezpečnost civilního letectví BEA uvedli, že letadlo na trase z Düsseldorfu do Barcelony navedl pilot Andreas Lubitz „cvičně” na klesání pětkrát, když byl hlavní pilot mimo kabinu.

Zkouška úmyslného klesání osudného letounu ale neměla na let do Barcelony "citelný dopad", poznamenal úřad ve své nové zprávě o probíhajícím vyšetřování.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bild ráno informoval, že Lubitz navedl stroj do  „několikaminutového kontrolovaného klesání, k němuž nebyl žádný aeronautický důvod“.

Deník také uvedl, že kopilot Andreas Lubitz tak plánovaně vyzkoušel odklonění letu z plánovaného kurzu: „Není vyloučeno, že nechtěl svůj čin při letu do Barcelony pouze vyzkoušet, ale i uskutečnit.“

Podle Bildu to potvrzuje, že druhý pilot svou sebevraždu v kabině letadla plánoval, a není pravděpodobné, že při letu z Barcelony jednal v afektu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřovatelé prohledávají trosky Airbusu A320Video: Reuters

Airbus A320 nízkonákladových aerolinek Germanwings se zřítil 24. března. Podle dosavadních závěrů vyšetřování využil Lubitz toho, že kapitán letounu odešel na toaletu, zablokoval vstup do pilotní kabiny a začal s letadlem prudce klesat, až narazilo do horského masivu v rychlosti 700 kilometrů za hodinu. Nikdo ze 150 lidí na jeho palubě nepřežil.

Foto: ti, Právo

Výška a let airbusu před katastrofou

Lubitz podle německé prokuratury před osudným letem hledal na internetu informace o sebevraždách a zabezpečení dveří kokpitu. Na den nehody měl od lékaře neschopenku, kterou našla policie u něj doma roztrhanou. V minulosti se léčil s depresemi.

Reklama

Související články

Lufthansa věděla o Lubitzových depresích

Německá letecká společnost Lufthansa v úterý oznámila, že ji pilot Andreas Lubitz v roce 2009 informoval, že trpěl těžkými depresemi. Dokumenty, které to...

Výběr článků

Načítám