Hlavní obsah

Manévry NATO v Severním moři, trénuje lov ponorek

Víc než desítka plavidel z jedenácti zemí se účastní jednoho z dosud největších protiponorkových cvičení Severoatlantické aliance v Severním moři. NATO k manévrům u norského pobřeží poprvé přizvalo švédské námořnictvo, uvedla agentura Reuters. Cvičení probíhá v době rostoucího napětí mezi Ruskem a jeho severoevropskými sousedy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NATO zahájilo v Severním moři protiponorkové cvičeníVideo: Reuters

 
Článek

NATO nacvičuje detekci a zneškodňování ponorek v oblasti, která z tohoto pohledu patří k velmi komplikovaným. Mořské dno je sice mělké, ale rozeklané řadou kaňonů, v moři je mnoho rychlých proudů a vody se vyznačují mimořádně vysokým zvukovým znečištěním způsobeným přítokem vody z norských fjordů.

Manévry probíhají krátce poté, co se vystupňovalo napětí mezi několika severskými státy a Ruskem. Minulý týden Finsko zaznamenalo neidentifikovanou ponorku nedaleko svého pobřeží. Námořnictvo pak ve vodách poblíž Helsinek odpálilo hlubinné nálože. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Marit Hommedal, Reuters

Protiponorkové cvičení Dynamic Mongoose potrvá čtrnáct dní

Lotyšsko pak v dubnu oznámilo, že poblíž svých výsostných vod detekovalo ruskou ponorku. Podezření na ruskou ponorku ve svých vodách mělo loni i Švédsko. Tehdy si to vyžádalo největší mobilizaci švédského námořnictva od dob studené války. [celá zpráva]

Foto: Balazs Koranyi, Reuters

Loď norského námořnictva při jednom z největších protiponorkových cvičení NATO

Ruská vojenská letadla se pak v posledních měsících podle zpráv NATO opakovaně přiblížila ke vzdušnému prostoru skandinávských zemí a pobaltských států. [celá zpráva] V několika případech ho i narušila.

Po zabrání Krymu a konfliktu na východě Ukrajiny se také objevily v pobaltských zemích obavy, že by Moskva mohla v rámci ochrany tamních ruských menšin podobně postupovat i v Pobaltí.

Foto: Balazs Koranyi, Reuters

Německá ponorka U33 při cvičení hraje úlohu nepřátelského plavidla.

„Rusko má právo být na (Severním) moři, stejně jako na to máme právo my,“ uvedl podle agentury Reuters kontradmirál Brad Williamson, velitel cvičení NATO.

„Ale incidenty, které jsme zaznamenali, nejsou v souladu s mezinárodními předpisy... a to nás znepokojilo,“ dodal.

Foto: Marit Hommedal, Reuters

Nizozemský vrtulník při cvičení Dynamic Mongoose

„Rusové velmi zvýšili svou aktivitu a tak jsme to udělali i my,“ prohlásil Kai Nickelsdorf, velitel německé ponorky U33, která při manévrech hraje úlohu nepřátelského plavidla.

Cvičení Dynamic Mongoose se u Norska účastní čtyři ponorky včetně jedné švédské. Jejich úkolem je přiblížit se nepozorovaně k lodím NATO na hladině a zaútočit. Manévry potrvají čtrnáct dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám