Hlavní obsah

Ve Středozemním moři zachránili 5800 migrantů

Aktualizováno

V sobotu a v neděli ráno bylo zachráněno na 3700 migrantů u pobřeží Libye, uvedla podle BBC italská pobřežní stráž. Během neděle se k nim přidaly další stovky zachráněných. Dalších pět set jich zachránili Řekové.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchrana migrantů ve Středozemním mořiVideo: Reuters

 
Článek

Na sedmnácti záchranných operacích u Libye se spolu s italským podílelo také francouzské námořnictvo. V sobotu u libyjských břehů vzala francouzská hlídková loď Commandant Birot na palubu 217 lidí ze tří neprovozuschopných gumových člunů. Všechny, včetně dvou předpokládaných pašeráků, Francouzi předali italským úřadům.

Zachráněno bylo u Libye přes čtyři tisíce lidí, na 220 z nich bylo přepraveno na ostrov Lampedusa. Dalších několik stovek by mělo v pondělí přistát na Sicílii.

Řecká pobřežní stráž o víkendu do nedělního poledne pomohla v Egejském moři 530 uprchlíkům. Dopravila je na ostrovy Lesbos, Farmakonisi, Samos, Kos a Chios.

Při pokusu ilegálních migrantů dostat se do Evropy už letos zahynulo 1750 z nich. Je to dvacetkrát více než loni ve stejném období, kdy jich zahynulo 96.

Přispěla k tomu i dubnová tragédie, při které se utopilo 800 lidí na přetížené lodi, která se dostala do problémů a nakonec se převrátila. Státy Evropské unie se poté dohodly na posílení operací na záchranu běženců a také na nutnosti bojovat proti převáděčům. [celá zpráva]

Pašeráci lidí používají malé staré čluny, které jsou většinou přetížené, aby měli co největší zisk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám