Hlavní obsah

Na Ukrajině obě strany pálí z velkorážných děl a minometů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck
Aktualizováno

Separatisté na Prvního máje na východě Ukrajiny opět ostřelovali pozice vládních sil ze zbraní, které měli podle minských dohod stáhnout od linie doteku. Byly mezi nimi tanky a houfnice ráže 122 mm. Uvedlo to v sobotu velení protiteroristické operace ATO. Podle separatistů i ukrajinské síly nasadily zbraně, které měly být podle minských dohod staženy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští gardisté střílejí u ŠyrokynaVideo: Reuters

 
Článek

„Během ozbrojených provokací narušitelé 12krát použili minomety ráže 120 mm a sedmkrát dělostřelectvo ráže 122mm, čímž hrubě porušili minské dohody,“ uvedlo ATO v prohlášení. Štáb ATO upřesnil i místo nasazení těchto zbraní: „V Doněcké oblasti skupina banditů ostřelovala naše pozice nedaleko Avdijivky z minometu ráže 120 mm a také z děla ráže 122 mm a z tanku.“

ATO oznámilo, že v noci bylo příměří porušeno ve dvaatřiceti případech: „Ke střetu došlo mezi 22:14 a 22:40 u obce Pisky. Jednotka na ukrajinském opěrném bodu hustou palbou malých zbraní odrazila útok teroristů.“ Za teroristy označují ukrajinské vládní zdroje separatisty.

Minomet ráže 120 mm byl nasazen i v Luhanské oblasti u Trochizbenky.

I Ukrajinci měli použít těžké zbraně

Separatisté tvrdí, že u linie dotyku soustřeďují ukrajinské vládní síly těžké zbraně, uvedla jejich web DNR-News. Zmiňují, že i vládní vojska použila zbraně větších ráží, u Horlivky například protitankové kanóny ráže 100 mm MT-12 Rapira a u Šyrokyna na pobřeží Azovského moře na přístupové cestě do Mariupole minomety ráží 82 mm a 120 mm.

DNR-News píší o střetech u Doněcku a u Pisků nebo v Horlivce, uvádějí, že ukrajinská armáda nasadila automatické zbraně včetně kulometů.

Při střetech u Avdijivky Doněck ohlásil zabití čtyř ukrajinských vojáků, Kyjev, ale žádné padlé neohlásil. Informoval jen o zranění osmi vojáků, z toho čtyř u Trochizbenky.

Reklama

Výběr článků

Načítám