Hlavní obsah

Rusko ukazuje svaly, ve Středomoří uspořádá poprvé námořní cvičení s Číňany

– Moskva/Peking/New York

Rusko a Čína uspořádají v polovině května první společné námořní cvičení ve Středozemním moři. Účastnit se ho bude devět lodí, uvedlo podle agentury TASS čínské ministerstvo obrany. Nezmínilo však, kdy přesně se mají manévry konat.

Článek

„Snahou je prohloubit praktickou spolupráci a přátelství obou zemí a zvýšit schopnost našich námořnictev se společně vypořádat s bezpečnostními hrozbami na moři,” řekl mluvčí čínského ministerstva obrany Keng Jen-šeng. Uvedl také, na které se posádky lodí zaměří: „Během cvičení se lodě soustředí na bezpečnost navigace, na nácvik doprovodných misí a na ostré střelby.“

”Ke cvičení vysílají obě strany devět hladinových plavidel,” uvedl Peking. Zároveň upřesnil, že Čína vyčlenila pro manévry mimo jiné fregaty Lin-i a Wej-fang a pomocné zásobovací plavidlo Wej-šan-chu, které jsou zapojené do protipirátské mise u pobřeží Somálska a v Adenském zálivu.

Obě země chtějí ukázat, že prohlubují svoje strategické partnerství.
Profesor mezinárodních vztahů z pekingské univerzity Ren-min Š´Jinchung

Čína se snažila otupit ostří provokativních manévrů. „Je potřeba říci, že tato cvičení nejsou zaměřena proti žádné třetí straně a nemají nic společného s regionální situací,“ dodal čínský mluvčí.

Profesor mezinárodních vztahů z pekingské univerzity Ren-min Š´Jinchung však listu The New York Times řekl: „Čínské loďstvo nikdy nedělalo žádné cvičení ve Středomoří, a toto je navíc s Ruskem. Obě země chtějí ukázat, že prohlubují svoje strategické partnerství.“

Lodě Ruska a Číny sice od roku 2012 už spolu cvičily, ale jen v Pacifiku, kde se letos uskuteční podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua také společné manévry.

Reakce na cvičení USA 

Prohlubování spolupráce potvrdil tento týden při návštěvě v Číně ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin: „Rusko a Čína jsou nyní nejen sousedy, ale stávají se, jak my chceme, hluboce integrovanými zeměmi.“

Prohlubující se strategické partnerství Moskvy a Pekingu představuje podle listu The New York Times velký problém pro amerického prezidenta Baracka Obamu, který se začal soustředit na asijsko-pacifickou oblast, kde roste síla Číny, která klade územní nároky vůči sousedním zemím, často partnerům USA. Podle listu mohou být květnové manévry reakcí Pekingu na nedávná americká cvičení s partnery v Asii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám