Hlavní obsah

Noční vlci jsou v Česku, tvrdí z Moskvy organizátor. Ruský konzulát to popírá

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Ruští motorkáři z kolony Noční vlci jsou prý v Česku - v Ostravě ve spolupráci s ruským konzulátem připravují akce v rámci oslav 70. výročí osvobození města. Rozhlasové stanici Govorit Moskva to ve čtvrtek řekl organizátor kolony Andrej Bobrovskij. Ruský konzulát v Ostravě ale informaci pro Českou televizi popřel. Do města prý nepřijeli.

Foto: ČTK/AP

Polský motorkář vítá svého ruského kolegu, jehož pohraničníci do Polska pustili.

Článek

Žádné informace o výskytu ruských motorkářů na českém území nemá ani policejní prezidium, sdělil Právu jeho mluvčí David Schön.

Bobrovskij informace poskytuje z Moskvy, protože nemá – jako většina motorkářů, kteří do EU chtěli – schengenská víza. Do EU se jich tak zřejmě dostane jen několik. Tři, ale jen s jednou motorkou, navíc údajně vypůjčenou v Praze, byli ve středu v Polsku, jeden je prokazatelně v Maďarsku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ostrava slaví 70. výročí svého osvobození Rudou armádou dnes. V centru celý den probíhají akce, které osvobození připomínají. Odpoledne bude česká armáda prezentovat techniku na Masarykově náměstí.

Členové ruského motorkářského klubu Noční vlci v pátek na svém blogu uvedli, že překročili hranice zemí EU navzdory překážkám a zákazům ze strany vlád několika evropských zemí.

Cíl – Bratislava, tvrdí motorkáři na blogu

Neupřesnili však, kde hranice překročili a kolik jich bylo, napsal ruský server Gazeta. Podle svých slov míří do Bratislavy. Serveru LifeNews.ru poté poskytl vyjádření jeden z motorkářů Alexej Galickij, který se nachází v Budapešti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční vlci se nedostali přes bělorusko-polskou hraniciVideo: Reuters

„Bez ohledu na skutečnost, že všechny přechody mají nařízení nepouštět, naši i tak přešli hranici,“ stojí v nočním vyjádření na blogu Livejournal.

Autor se odvolává na vyjádření předsedy klubu Alexandra Zaldostanova zvaného Chirurg. V příspěvku dále stojí: „Nyní jsou kluci na plánované cestě. Cíl – Bratislava. Tam se mají setkat s bikery z Balkánského poloostrova.“

Přijeli jsme přes Maďarsko, tvrdí. Neprozradili odkud

V noci v Budapešti poskytl vyjádření člen klubu Alexej Galickij, který pro web Lifenews.ru uvedl, že se motorkáři dostali přes hranice: „Naši bikeři oficiálně vjeli do Evropské unie přes Maďarsko. V ničem nenarušujeme zákony Evropské unie. Místem srazu bude Bratislava, odkud budeme pokračovat podle předem naplánované trasy.”

Gazeta poznamenala, že není jasné, kolik lidí bylo přes hraniční přechod do schengenského prostoru vpuštěno. Na stránkách se zprávou jsou vyfoceni tři motorkáři na neupřesněné dálnici.

Počátkem týdne byli Noční vlci po průjezdu Běloruskem vykázáni od polské hranice. Do Maďarska by se mohli dostat jedině přes Ukrajinu, což je však vzhledem ke konfliktu na východě země a z toho plynoucí protiruské atmosféře nepravděpodobné.

Slovensko o motorkářích neví

Mluvčí slovenského ministerstva vnitra Petar Lazarov Novinkám řekl, že na území Slovenské republiky zatím nebyl zaznamenán průjezd žádných motorkářů ze skupiny Noční vlci. Ministerstvo vnitra neví ani o případném setkání balkánských a ruských motorkářů v Bratislavě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Noční vlci vyrazili z Moskvy na BerlínVideo: Reuters

„Nepřipravují se žádná speciální opatření. Pokud opravdu překročí hranice, bude se jejich jízda monitorovat a zasáhne se pouze v případě, pokud poruší dopravní předpisy,” řekl Lazarov Novinkám.

Krátce před prohlášením Litva uvedla, že nevpustila osm členů Nočních vlků na hranici s Běloruskem a Kaliningradskou oblastí. Část motorkářů se pokusila projet přes Litvu, když je nepustili Poláci. Litva uvedla, že je na své území nevpustí do 10. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám