Hlavní obsah

Norsko zahájilo kroky k adopci mladšího z bratrů Michalákových, oznámil Zaorálek

Norský sociální úřad zahájil kroky k adopci mladšího z bratrů Michalákových, kteří jsou v severské zemi v pěstounské péči. Vyplynulo to ze středečního vyjádření ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) před poslanci. Česko se vůči postupu ohradilo, podle Zaorálka je v rozporu s březnovým ujištěním, že adopce nepřichází v úvahu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

Český Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí dostal v dubnu informaci, podle níž se norský okresní sociální úřad obrátil na krajskou instituci a požádal ji o zahájení řízení, jehož výsledkem by bylo umožnění adopce mladšího bratra, uvedl Zaorálek. Česko se vůči postupu podle něho ohradilo dopisem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Matka Eva Michaláková, které norské úřady děti před čtyřmi lety odebraly, by měla podle Zaorálka dát řediteli českého úřadu Zdeňku Kapitánovi souhlas k přístupu ke všem spisům. Kapitán by pak mohl s norskými úřady jednat.

Eva Michaláková k setkání se SobotkouVideo: Novinky

„Na základě těchto jednání a jejich výsledku jsme jako ministerstvo zahraničí připraveni obrátit se na Norsko také diplomatickou nótou,” řekl Zaorálek.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) připomněl, že důvod umístění bratrů Michalákových do pěstounské péče v Norsku neodpadl. Trvá totiž  pravomocné soudní rozhodnutí. „Rozhodnutí lze změnit na základě nového projednání případu," uvedl premiér.

Nové projednání inicioval návrh, který podala v Norsku advokátka Evy Michalákové loni v prosinci.

Premiér Bohuslav Sobotka k případu odebraných dětí v NorskuVideo: Novinky

Navrácení dětí do rodiny je možné za podmínek, které stanoví norské právo. „Je nyní důležité, aby paní Michaláková prokázala, že došlo ke změně poměrů od posledního rozhodnutí a že jsou splněny další podmínky předepsané norským právem," řekl Sobotka.

Sněmovna vzala informaci premiéra Sobotky „na vědomí" a vyžádala si další. Jiná usnesení, která navrhovala Jitka Chalánková (TOP 09 a Starostové), jež se v případu angažuje, poslanci nepřijali.

Reklama

Výběr článků

Načítám