Hlavní obsah

Patnáctiletou muslimku ve Francii vykázali ze školy kvůli dlouhé sukni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rémy

Rozruch mezi francouzskou veřejností vyvolal případ patnáctileté muslimské školačky z města Charleville-Mézières na severovýchodě země. Dívku vykázali dvakrát z vyučování, protože na sobě měla dlouhou černou sukni, jakou nosívají muslimské ženy. Podle školy byla sukně nepřípustným náboženským symbolem.

Foto: Profimedia.cz

Francouzští školáci. Ilustrační foto

Článek

„Ta dívka nebyla vyloučena. Byla požádána, aby se vrátila v neutrálních šatech. Zdá se, že její otec si její návrat do školy nepřál,“ citovala agentura AFP zástupce školského úřadu Patrice Dutota.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Studentka řekla listu L'Ardennais, že na sukni nebylo nic zvláštního. „Je jednoduchá, nijak výrazná. Není to žádný náboženský symbol,“ uvedla.

Zákon ve Francii od roku 2004 zakazuje nošení muslimských šátků, židovských jarmulek či křesťanských křížů ve školách. Nošení neokázalých oděvů či doplňků spojených s vírou však zákon dovoluje. Dívka údajně svůj šátek před školou sundávala.

Školský úřad naznačil, že sukně mohla být provokací. Spousta diskutujících na sociálních sítích má ale podle AFP jiný názor. „Když si ji vezme bílá žena, je to móda podle hippies. Když je to muslimka, tak je to nápadný náboženský projev,“ uvedl jeden z uživatelů na twitterových stránkách nazvaných Nosím sukni, jak se mi zlíbí.

Reklama

Výběr článků

Načítám