Hlavní obsah

Orbán zvažuje v Maďarsku znovuzavedení trestu smrti

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť
Aktualizováno

Znovuzavedení trestu smrti zvažuje maďarský premiér Viktor Orbán (FIDESZ). „Trest smrti musí zůstat na pořadu dne,“ uvedl premiér podle agentury MTI v úterý ve městě Pécs, když reagoval na nedávnou brutální vraždu mladé prodavačky ve městě Kaposvár.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Prosazované zpřísnění trestního práva označil za nedostatečné. Připravila ho přitom jeho vláda. „Je potřeba dát zločincům najevo, že Maďarsko se nenechá ničím zastrašit, když se jedná o ochranu občanů,“ uvedl Orbán. Nový trestní řád by měl například zajistit, aby zločinci odsouzeni k doživotí svůj trest za každých okolností odseděli.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz ve středu uvedl, že chce kvůli slovům o znovuzavedení trestu smrti s Orbánem mluvit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Trest smrti byl v Maďarsku zrušen v roce 1990. Zakazuje ho Charta základních lidských práv Evropské unie a Listina základních práv a svobod.

Foto: MTI

Majitel trafiky nechal fólie z výkladních skříní odstranit.

Případ zavražděné prodavačky
Velkou debatu v zemi rozpoutal případ 21leté zavražděné prodavačky v prodejně tabákových výrobků ve městě Kaposvár. Tyto obchody musí mít v Maďarsku na výkladech neprůhledné fólie. Zloděj minulý týden vnikl do prodejny a nikým nepozorován zavraždil prodavačku.
Nebyl to první případ přepadení specializovaných obchodů s tabákovými výrobky. Majitelé a zaměstnanci trafik bijí na poplach a žádají odstranění fólií. „Nečekal jsem na svolení úřadů a nechal fólii odstranit. Nedovolím, aby moji zaměstnanci pracovali v životu nebezpečných podmínkách,“ nechal se slyšet Attila Gölöncsér, majitel trafiky, kde se vražda odehrála.
Další majitelé trafik povolili zaměstnancům, aby pracovali v otevřených vchodových dveřích. „Cítí se tak bezpečněji,“ řekl deníku Blikk nejmenovaný majitel prodejny s tabákovými výrobky.
K vraždě prodavačky se přiznal dvacetiletý Péter B. Svou oběť opakovaně bodl nožem. Na policii uvedl, že peníze potřeboval, aby se odstěhoval od rodičů a začal nový život. Loupežnou vraždou se přitom obohatil o pouhých 22tisíc forintů (2000 Kč).

Extrémně pravicová strana Jobbik případné znovuzavedení trestu smrti podpoří. Jobbik podporuje v této otázce konání referenda.

Ostatní maďarské opoziční strany jsou proti trestu smrti. Opozice tvrdí, že Orbán vytáhl otázku trestu smrti kvůli klesajícím preferencím jeho strany FIDESZ a chce přebrat voliče právě Jobbiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám