Hlavní obsah

Na Berlín pojedou jen Noční vlci s vízy, ostatní to vzdali, oznámil Chirurg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Šéf ruského motorkářského klubu Noční vlci Alexandr „Chirurg” Zaldostanov v úterý oznámil, že ti bikeři, jimž německé úřady zrušily schengenská víza potřebná ke vstupu do Evropské unie, svou plánovanou cestu z Moskvy do Berlína neuskuteční. Novinářům v Moskvě zároveň sdělil, že někteří motorkáři ale víza mají a trasu možná projedou. Sám Zaldostanov údajně schengenská víza nedostal.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Šéf Nočních vlků Alexandr Zaldostanov s motorkáři, které do Polska nepustili.

Článek

"Neděláme nic nezákonného. S těmi, kdo do EU mohou, budeme ještě věc projednávat. Kdo splňuje zákonné podmínky, možná se do Evropy vydá. Znovu ale potvrzuji, že nás není ani dvacet," prohlásil Zaldostanov na tiskové konferenci.

Reagoval na rozporuplné zprávy o velikosti kolony, která měla původně v úmyslu projet na počest 70. výročí konce druhé světové války z Moskvy přes Minsk, Varšavu, Vratislav, Brno, Bratislavu, Vídeň, Mnichov a Prahu do Berlína. První etapu z Moskvy do Minsku absolvovalo podle médií od soboty do pondělí několik desítek motorkářů z Ruska, Běloruska a Kazachstánu. O pondělní přejezd z Běloruska do Polska se pokusila už jen zhruba desítka Rusů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Polské úřady ale po několikahodinové hraniční prohlídce cestu kolony z hraničního přechodu Terespol do Varšavy zakázaly.

Němci prý schengenská víza zrušili

V pondělí se navíc objevily zprávy, že přinejmenším některým členům ruské kolony německé úřady zrušily platnost schengenských víz. Bez nich nemohou vstoupit na území žádného státu EU.

Noční vlci podle Zaldostanova dosud nedostali oficiální zdůvodnění, proč jim polské úřady cestu v koloně neumožnily. Už v pondělí vůdce bikerů vyslovil domněnku, že motocyklisté byli zařazeni na sankční seznam.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční vlci se nedostali přes bělorusko-polskou hraniciVideo: Reuters

"Oficiální seznamy neexistují, ale jsou i jiné," poznamenal Zaldostanov. "Zajímá nás, proč jsme se tam ocitli a za co. Oficiální zdůvodnění nemáme," konstatoval ruský motorkář.

Víza neznamenají, že je pustíme, varuje Finsko 

O důvod polského zákazu se podle finských médií zajímají i Helsinky. Ministryně vnitra Päivi Räsänenová dnes helsinskému rozhlasu řekla, že finské úřady se s žádostí o informaci obrátily na polskou pohraniční stráž. V některých ruských médiích se v pondělí objevily zprávy o tom, že po zamítnutí cesty přes Polsko zvažují Noční vlci náhradní trasu přes Finsko, odkud by trajektem cestovali do Německa.

Räsänenová v rozhlasovém rozhovoru uvedla, že „platná víza ještě nejsou zárukou toho, že vjezd do země je automaticky povolen“.

Zaldostanov dnes problémy s průjezdem Evropou označil za „laciný cirkus provinčních měřítek“. Obvinil polské úřady, že s ruskými motorkáři „hrají podivnou hru, při níž se zbraní v ruce na hranicích prohledávají bikerům zavazadla a hrabou se v jejich prádle“.

Noční vlci se označují za apolitickou organizaci, nicméně se netají sympatiemi a podporou ruského prezidenta Putina, který s nimi udržuje kontakt. Putin se v sídle klubu objevil poprvé v roce 2009 a často Noční vlky doprovází na motorce při jejich výjezdech a přijímá je v Kremlu.
Kvůli napomáhání ruské okupaci Krymu se vůdcové klubu ocitli na sankčním seznamu USA. Ruská liberální média označují Noční vlky za gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry.

Reklama

Související články

Noční vlci z Kaliningradu vjeli do Polska

Klub motorkářů z ruské Kaliningradské oblasti se v sobotu v Polsku zúčastnil vzpomínkového obřadu. Jde také o členy klubu Noční vlci. Nejedná se ale o stejnou...

Výběr článků

Načítám