Hlavní obsah

Noční vlci představují stejnou kulturu jako zakomplexovaný Putin, zní z Polska

Právo, Pavol Minárik

Žádost ruského ministerstva zahraničí, aby Polsko vysvětlilo, proč na své území nevpustilo motorkářský klub Noční vlci, je „třeba ignorovat, nebo na ni odpovědět stručně, ale jednoznačně“, řekl v polské televizi TVN24 Jacek Protasiewicz, europoslanec za vládní Občanskou platformu (PO).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční vlci se nedostali přes bělorusko-polskou hraniciVideo: Reuters

 
Článek

„Když nedávno ruská strana nevpustila maršálka polského Senátu Bogdana Borusewicze na pohřeb Borise Němcova, nikomu nic nevysvětlovala, zkrátka nepřáli si jeho přítomnost,“ zdůraznil europoslanec. Zároveň dodal, že každá země má právo odmítnout cizincům vstup na své území, jak nyní učinilo Polsko.

„Noční vlci reprezentují stejnou politickou kulturu jako zakomplexovaný Vladimir Putin. Jsou nejen jeho politickou zbraní, oni se k sobě zkrátka hodí,“ uvedl v TVN24 Wiktor Ross, bývalý polský charge d’affaires v Moskvě. Cílem Nočních vlků je podle něj hlásání názorů typu mrtvý liberál, dobrý liberál a oběti druhé světové války je absolutně nezajímají, dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Profimedia.cz

Alexander Zaldostanov alias Chirurg v čele gangu Nočních vlků

„Ne každý ruský motorkář, kterého v pondělí odmítli vpustit pohraničníci na polské území, je členem gangu Noční vlci nebo s ním má něco společného,“ řekla deníku Gazeta Wyborcza mluvčí polské pohraniční stráže Agnieszka Goliášová. Často jde podle ní o osoby, které nemají v pořádku dokumenty potřebné pro vstup do schengenského prostoru.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Šéf Nočních vlků Alexandr Zaldostanov s motorkáři, které do Polska nepustili.

Většina projde bez problémů

Přes hraniční přechod v polské Goldapi v pondělí nepustili jednoho ruského motorkáře, ale dalších 18 projelo bez problémů. V Slawatyczích projelo 23 motorkářů. Na hraničních přechodech s Kaliningradskou oblastí projíždějí do Polska denně desítky motorkářů a většina z nich bez nejmenších potíží, zdůraznila Goliášová.

Polská televize TVP uvedla, že motorkáři z gangu Noční vlci se zřejmě pokusí překročit polskou hranici ještě v úterý a možná se pokusí dostat do Německa přes Finsko. To jim ovšem nebude nic platné, pokud Němci s jejich vstupem na své území nebudou souhlasit.

Noční vlci se označují za apolitickou organizaci, nicméně se netají sympatiemi a podporou ruského prezidenta Putina, který s nimi udržuje kontakt. Putin se v sídle klubu objevil poprvé v roce 2009 a často Noční vlky doprovází na motorce při jejich výjezdech a přijímá je v Kremlu.
Kvůli napomáhání ruské okupaci Krymu se vůdcové klubu ocitli na sankčním seznamu USA. Ruská liberální média označují Noční vlky za gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám