Hlavní obsah

Konzervativní kandidátka „Žida” Milibanda nepodpoří. Ve straně ji už nechtějí

Malé pozdvižení v předvolební kampani v Británii v pondělí vyvolala konzervativní kandidátka, která na adresu šéfa opozičních labouristů Eda Milibanda prohlásila, že „se nikdy nesníží k podpoře Žida”. Konzervativní strana prostořeké Gulzabeen Afsarové ihned podle webu BBC pozastavila členství a zahájila proces jejího vyloučení.

Foto: Phil Noble, Reuters

Šéf britských labouristů Ed Miliband

Článek

„V Konzervativní straně není místo pro podobný komentář či postoj, ať je to kdekoli. Tento komentář je urážející, naprosto nepřijatelný a není možné ho za žádných okolností tolerovat," zdůraznil Philip Hickson, šéf konzervativců v hrabství Derby, kde žena za stranu kandidovala.

„Eda Milibanda prostě není možné brát vážně. Nikdy se nesnížím k podpoře Žida,” uvedla Gulzabeen Afsarová na Facebooku. Hned po první kritice se omluvila a text na sociální síti smazala, ale svého stranického šéfa Hicksona tím neobměkčila.

Místní představitel labouristů Ranjit Banwait, jehož strana má v parlamentních volbách 7. května stejnou šanci na celkové vítězství v zemi jako vládní konzervativci, řekl, že ho slova konzervativní kandidátky „naplňují hrůzou".

Matka 45letého Milibanda Marion Kozaková je původem polská Židovka, která jen se štěstím přežila holokaust. V 50. letech emigrovala do Británie. Milibandův otec Ralph se narodil v Belgii židovským přistěhovalcům z Polska a za druhé světové války utekl do Británie před nacisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám