Hlavní obsah

V prudkých bojích na jihu Ukrajiny se střílí z těžkých zbraní, které už měly být staženy

Kyjev

Víkendové přestřelky u obce Šyrokyne nedaleko přístavu Mariupol byly nejsilnější za poslední tři měsíce, potvrdili v pondělí pozorovatelé mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). I zdroje z ukrajinské armády uvádějí, že v nich byly nasazeny těžké zbraně, které měly být podle minských dohod staženy od linie dotyku.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Poškozený obrněný transportér separatistů u Šyrokyna

Článek

Šyrokyne ležící 20 kilometrů východně od Mariupole je od únorového podpisu minských mírových dohod považováno za nejcitlivější oblast. Obec leží zhruba na půli cesty mezi Novoazovskem, který ovládají separatisté, a přístavem Mariupol kontrolovaným ukrajinskou armádou.

Podle OBSE se u Šyrokyne o víkendu ozývala palba z děl, tanků a minometů, které podle minských mírových dohod měly být z donbaské fronty staženy. Podle velení protiteroristické operace (ATO) v Doněcké oblasti separatisté ostřelovali ukrajinské vojáky třikrát z minometů ráže 120 mm a v rajónu Avdijivky použili děla ráže 122 mm. Ze stejného typu děl stříleli i u Šyrokyna, napsala Ukrajinska pravda s odvoláním na ATO.

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Obrněné transportéry separatistů u Stachanova

V dalších případech pálili z minometů ráže 82 mm a z granátometů nebo z protiletadlových dvojčat SU-23-2 ráže 3 mm.

Ukrajinský poslanec a vojenský analytik Dmytro Tymčuk uvedl, že separatisté také přesunují k obci Pisky Doněcko další jednotky včetně dělostřeleckých návodčí. Podle něj také pokračují přesuny jednotek do oblasti Čermalyk-Pavlopol a Šyrokyno. Ve Vuhlehirsku byly zpozorovány i obrněné transportéry a bojová vozidla pěchoty BMP-1, BMP-2 a BTR-82.

Foto: Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (druhý zleva) na inspekci ukrajinských sil u Mykolaiva

Ukrajina plánuje sankce

Šéf ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman v pondělí podepsal usnesení o ruské agresi proti Ukrajině, jehož součástí je i výzva k vyhlášení sankcí proti ruským politikům včetně prezidenta Vladimira Putina. Oznámila to v Kyjevě agentura Unian. Poslanci usnesení odhlasovali minulý týden velkou většinou hlasů.

Dokument doporučuje ukrajinské Radě národní bezpečnosti a obrany, hlavnímu brannému exekutivnímu orgánu v zemi, aby vyhlásila sankce proti 35 osobám odpovědným za anexi Krymu a podněcování proruské vzpoury v Donbasu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám