Hlavní obsah

Hollande a Putin probírali, co s krizí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajně neutěšenou situací ve vztazích Evropské unie a Ruska se v pátek v Jerevanu zabývali francouzský prezident Françoise Hollande a šéf Kremlu Vladimir Putin. Setkání proběhlo na okraj pietního shromáždění s mezinárodní účastí připomínající v arménské metropoli sto let zahájení masového vyvražďování Arménů v tehdejší Osmanské říši.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Prezidenti Francie a Ruska Francois Hollande (vlevo) a Vladimír Putin

Článek

Putin podle ruského tisku francouzského kolegu upozornil, že stejně špatné jako vztahy s Unií jsou i samotné rusko-francouzské kontakty. „Naše vztahy bohužel nejsou v nejlepším stavu, obrat zboží se snižuje, a to i s Francií, což budí jen lítost,“ prohlásil Putin.

„Nejlepší způsob, jak překonat to, co nás teď brzdí, je dodržovat dohody z Minsku,“ řekl pak Hollande s odkazem na situaci na Ukrajině s tím, že vztahy EU s Ruskem „nepopiratelně poškodila“ ukrajinská krize.

Údajně po předchozí dohodě s německou kancléřkou Angelou Merkelovou navrhl Putinovi, aby byla zahájena činnost čtyř „minských“ podskupin, jež se zaměří na hospodářské, humanitární, bezpečnostní a politické otázky Donbasu. Na jejich zformování už delší dobu pracují povstalci i kyjevské vedení.

Jednání o dodávce lodí Mistral

Prezidenti jednali i o dodávce dvou francouzských vrtulníkových lodí Mistral Moskvě. Hollande řekl, že o dodávce stále není rozhodnuto. „Buď budou lodi Mistral dodány, byť se dnes takto rozhodnout nehodláme, nebo se půjde cestou kompenzace způsobem, který posoudíme později. V dané chvíli žádné rozhodnutí nepadlo,“ řekl.

Už před cestou do Jerevanu prohlásil, že v případě nedodání dvou plavidel bude muset Paříž vrátit Rusku peníze. Agentura TASS s odvoláním na informované zdroje oznámila, že Moskvu by takové řešení uspokojilo.

Západní experti hovoří o vrácení částky téměř jedné miliardy eur (asi 27,5 miliardy Kč), podle ruských zdrojů by mělo i s penále za zrušení kontraktu jít o 1,5 miliardy eur.

Šlo během pěti měsíců už o druhé neformální jednání ve formátu Hollande–Putin: začátkem loňského prosince se sešli k jednání v Moskvě přímo na letišti Vnukovo, kde měl letoun francouzského prezidenta mezipřistání při návratu hlavy státu z návštěvy Kazachstánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám