Hlavní obsah

České a slovenské osobnosti žádají zákaz průjezdu motorkářů

– Bratislava
Právo, ivi (Bratislava)

Skupina 75 českých a slovenských osobností podepsala výzvu adresovanou úřadům Polska, České republiky, Slovenské republiky, Rakouska a Německa, aby neumožnily vstup ruských motorkářů z klubu Noční vlci na své území.

Foto: ČTK/AP

Motorkáři z gangu Nočních vlků

Článek

Pod výzvu se podepsali například signatář Charty 77 Bohumil Doležal, bývalý ministr obrany ČSFR Luboš Dobrovský, bývalý velvyslanec Slovenska v USA Martin Bútora, hudebník Michael Kocáb a další. Podle nich se nynější ruská politika netýká jen Ukrajiny, ale ohrožuje politické uspořádání celé oblasti střední a středovýchodní Evropy, jež byla v minulosti pod ruským vlivem.

„Je společným zájmem nás všech postupovat v současné, Ruskem vyvolané krizi jednotně a společně a zabránit destabilizaci střední a středovýchodní Evropy, která je naším společným domovem," stojí v textu. Autoři vyzývají k těsnější spolupráci s EU, NATO a USA.

„Nástroj ruské moci”

Podle signatářů poselstvím motorkářského gangu není vzpomínka na porážku fašismu, svoboda a mír, ale podpora expanze ruského státu do zahraničí.

„Noční vlci šíří nenávist vůči Ukrajině a jsou ruskou baštou protiukrajinských aktivit. Gang Nočních vlků uplatňuje mocenský nárok Ruska na dnešní evropský mírový svět. Pohybuje se mimo rámce svobodných demokratických společností. Zastrašuje obyvatele, šíří nevraživost, strach a násilí. Proto je možné proti němu plným právem žádat uplatnění sankcí omezujících volný pohyb ve státech Evropské unie,“ uvedli signatáři.

Členy motorkářského gangu označují za politický nástroj ruské vládní moci, za cílené provokatéry, kteří vědomě porušují zákony platné v právních demokratických státech. „Jako hlavní argument v politických sporech prosazují hrubou fyzickou sílu. Představují kriminální strukturu s mafiánskými způsoby,“ píše se v prohlášení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám