Hlavní obsah

ČR nabízí na ochranu hranic EU šedesát expertů a milióny korun

– Brusel • Aktualizováno

Česká republika nabízí pro evropskou agenturu Frontex zhruba šedesátku expertů a asi deset milionů korun. Novinářům to při příchodu na čtvrteční summit Evropské unie věnovaný problematice migrace řekl český premiér Bohuslav Sobotka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

"Přicházím s konkrétní nabídkou navýšení příspěvku České republiky tak, aby tady bylo jasné vyjádření naší solidarity v této věci," prohlásil Sobotka. Mezi desítkami expertů jsou podle něj zástupci ministerstva vnitra, policisté a lidé, kteří mají zkušenosti s imigrační politikou. "Jsou jazykově vybaveni a připraveni se účastnit podobných operací," řekl předseda vlády.

Praha také nabízí evropské agentuře Frontex jedno z letadel CASA české armády; vládní mluvčí Martin Ayrer upřesnil, že letoun je nabízen i s posádkou. Na hlídkování nad Středozemním mořem by se stroj mohl začít podílet zřejmě od léta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Agentura Frontex, zabývající se ostrahou vnější hranice EU, odpovídá za nynější námořní operaci Triton ve Středozemním moři. Summit, mimořádně svolaný kvůli nynější sílící migrační vlně a rostoucímu počtu utonulých utečenců, by měl podle návrhu závěrečné deklarace rozhodnout o zdvojnásobení prostředků i financí pro tuto operaci. Triton není přímo evropskou záchrannou akcí, jeho lodě se však fakticky na záchraně životů v mnoha případech podílejí.

Sobotka ve čtvrtek také zdůraznil, že summit by měl rozhodnout o potřebě zásahu proti pašerákům a převaděčům, tedy proti "kriminálním živlům, které si z migrační vlny udělaly výnosný byznys".

O azylu si mají rozhodovat státy samy

Premiér připustil, že případné spuštění evropské operace podobné té, která pod názvem Atalanta u afrických břehů potírá piráty, by bylo "velmi efektivní". "Nebude to jednoduché a bude to samozřejmě časově náročné. Česká republika je připravena se na takovéto operaci podílet, podle potřeb EU," prohlásil předseda vlády.

ČR podle Sobotky zdůrazňuje, že rozhodování o azylu musí být suverénním rozhodnutím jednotlivých vlád. Premiér připomněl, že ČR chce letos přijmout zhruba sedm desítek uprchlíků ze Sýrie. V rozpočtu je také vyčleněno 200 miliónů korun, kterými země pomáhá v konkrétních oblastech, jako je Jordánsko, Kurdistán, Turecko nebo severní Afrika. "V Evropě není mnoho zemí, které by v rozpočtu měly konkrétní zdroje a realizovaly projekty v takovém rozsahu jako ČR," míní Sobotka.

Výběr článků

Načítám