Hlavní obsah

Rusko podle USA vysílá jednotky k ukrajinským hranicím a vyzbrojuje povstalce

Moskva

Spojené státy ve středu obvinily Rusko z posilování systémů protivzdušné obrany na východě Ukrajiny a z účasti na výcviku proruských separatistů. Moskva a separatisté podle mluvčí ministerstva zahraničí Marie Harfové nadále porušují podmínky příměří dojednané v únoru v Minsku. Počet ruských jednotek na hranicích s Ukrajinou je nejvyšší od října.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ukrajinský separatista u Debalceva

Článek

„Ruská armáda rozmístila další protivzdušné systémy na východní Ukrajině a několik jich přesunula blíže frontovým liniím,” sdělila Harfová podle BBC a varovala: „Je to nejvyšší množství prvků ruské protivzdušné obrany na východní Ukrajině od srpna.”

Stále komplexnější povaha výcviku proruských jednotek pak „nenechává nikoho na pochybách, že je zapojeno Rusko”, citovala Harfovou agentura Reuters. Do výcviku byla zapojena ruská bezpilotní letadla. Na jejich četné přelety si Kyjev opakovaně stěžuje. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rusko podle sdělení americké mluvčí údajně rovněž posiluje vojenskou přítomnost podél své hranice s Ukrajinou. „Po udržování relativně stabilní přítomnosti na hranicích tam Rusko vyslalo další jednotky.” Podle Harfové je tak na hranicích s Ukrajinou nejvyšší počet ruských jednotek od října 2014.

Kreml podle BBC zatím nereagoval.

Podle OSN si konflikt od loňského roku vyžádal 6116 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám