Hlavní obsah

Kapitán lodi s běženci byl prý zdrogovaný, přeživší se drželi mrtvých těl na hladině

Řím

Kapitán lodi s uprchlíky, po jejíž havárii ve Středozemním moři nejspíše zemřelo přes 800 lidí, byl pod vlivem alkoholu a hašiše, napsala ve středu s odvoláním na svědky události agentura APA. Tragickou nehodu podle všeho přežilo jen 27 běženců. Ti už dříve vypověděli, že se v zoufalé snaze zachránit si život drželi mrtvých těl na hladině.

Foto: Reuters

Obviněný tuniský kapitán lodi Muhammad Ali Málik (vpravo) a syrský člen posádky Mahmúd Bichit

Článek

Někteří přeživší uvedli, že tuniský kapitán od vyplutí od libyjských břehů kouřil hašiš a byl prý také opilý. Podle svědků právě proto nezvládl přibližovací manévr a narazil do portugalského obchodního plavidla, které připlulo po vyslání nouzového signálu lodi s uprchlíky na pomoc.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sedmadvacetiletého kapitána ztroskotaného plavidla a 25letého syrského člena jeho posádky zatkla italská policie ještě na záchranné lodi. Oba muži byli obviněni z napomáhání nelegální imigraci, kapitán navíc čelí obvinění z mnohonásobného zabití z nedbalosti. V pátek je čeká první slyšení před soudem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Běženci z lodi, která se potopila v úterý u italského pobřeží, připluli na SicíliiVideo: Reuters

Nikdo už přesně nezjistí, kolik lidí bylo na palubě. Rybářská loď, která uprchlíky přepravovala, měla tři paluby, prozradil jeden přeživší z Bangladéše. V podpalubí se tísnily stovky lidí, kterým pašeráci zavřeli dveře, aby nechodili ven. Ti, kdo přežili, byli na horních palubách.

Drželi se mrtvých těl na hladině

Podle přeživších se pašeráci snažili na rybářskou loď vměstnat až 1200 lidí, z nichž každý zaplatil zhruba 1500 dolarů (38 000 korun). „Mlátili nás, aby nás dostali na loď co nejvíc. Nakonec se nás tam vešlo asi 800. Většina byla zavřená v nákladovém prostoru. Po srážce jsem spadl do vody, kde jsem čekal asi půl hodiny, než mi někdo hodil lano,“ popsal osudové okamžiky 16letý Somálec Saíd, který se zachránil společně s dalšími třemi nezletilými.

„Drželi jsme se mrtvých kolem nás, uslyšeli jsme hluk motorů a křičeli jsme, seč jsme mohli,“ řekl dále jeden ze zachráněných.

To potvrdili i samotní záchranáři. „Měli jsme v plánu posbírat těla, nemysleli jsme, že najdeme ještě někoho živého,“ upřesnil jeden z nich. „Najednou jsme ale uslyšeli křik, a když jsme se přiblížili, vytáhli jsme do člunu dva muže, kteří se drželi plujících těl, jen aby se udrželi nad vodou. Křičeli, byli ale zcela vyčerpaní, dlouho by nevydrželi,“ dodal.

„Dorazili jsme na místo ztroskotání kolem druhé hodiny v noci a po člunu (s migranty) už nebylo ani stopy, kromě pár trosek a naftových skvrn na hladině. Podařilo se nám zachránit dva cestující, zbytek už byl na palubě portugalské lodi,“ prohlásil Gianluigi Bove z italské pobřežní stráže. „Viděl jsem v moři další lidi a udělali jsme vše pro to, abychom je zachránili, ale nepodařilo se to. Na to nikdy nezapomenu,“ dodal.

Jak napsal list Corriere della Sera, „oficiálně záchranná operace stále pokračuje, ale to je jen úřední fráze, čistá formalita. Je jasné, že všichni ostatní se utopili“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám