Hlavní obsah

Nálety dronů řídí Američané z Německa, tvrdí Der Spiegel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Vojenská základna v německém Ramsteinu slouží jako řídící a technologické centrum kontroverzního amerického programu útoků bezpilotních letadel. V nejnovějším čísle to napsal německý týdeník Der Spiegel, který spolu s portálem Intercept záležitost sleduje.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Vlády Spojených států a Německa význam základny nacházející se ve spolkové zemi Porýní-Falc dlouhodobě bagatelizují a přímým otázkám na její úlohy v americkém programu dronů se vyhýbají,“ napsal časopis.

Podle webu Intercept, který původně sloužil jako platforma pro zveřejňování dokumentů získaných Edwardem Snowdenem, bývalým spolupracovníkem amerických tajných služeb, sehrává základna v Ramsteinu klíčovou roli při řízení útoků dronů na Blízkém východě, v Afghánistánu a v afrických zemích.

Šetření obou médií se zakládá na sérii diapozitivů získaných od vysoce postaveného nejmenovaného zdroje, který se s programem bezpilotníků do podrobností seznámil.

Reklama

Výběr článků

Načítám