Hlavní obsah

Leninopad zachvátil Ukrajinu

Kyjev

Po celé Ukrajině v posledních dnech rychle mizí symboly z komunistické éry. Lidé v řadě měst strhávají především sochy bolševického revolucionáře Vladimira Uljanova-Lenina. Parlament minulý týden rozhodl navzdory protestům Moskvy o vypořádání se s komunistickou minulostí. Počítá se s odstraněním veškerých viditelných pozůstatků někdejší sovětské moci včetně pěticípých hvězd a pomníků vůdců.

BEZ KOMENTÁŘE: V Kramatorsku strhli sochu Lenina. Záběry z dubna 2015

 
Článek

Už ve čtvrtek aktivisté zničili Leninův památník na hlavním náměstí v Kramatorsku v Doněcké oblasti. Podle serveru Ukraine Today k tomu došlo za bílého dne a ne v noci, jak bylo obvyklé v minulosti na jiných místech. Stržení sochy se účastnilo na 1500 lidí.

Přestože se místní policie aktivistů snažila v ničení památníku zabránit, ti se odvolávali na zákon schválený parlamentem, který zakazuje symboly komunistické a nacistické propagandy. [celá zpráva]

Kramatorsk leží bezprostředně při linii bojů v Donbasu.

V Charkově v noci na sobotu zmizely dva Leninovy památníky. Už počátkem týdne byly v půldruhamiliónovém městě na východě země odstraněny sochy sovětských revolucionářů Serga Ordžonikidzeho, Nikolaje Rudněva a Jakova Sverdlova.

Některé z nich ovšem nelikvidoval městský úřad, nýbrž neznámé maskované osoby. Policie podle agentury Interfax jejich jednání nečinně přihlížela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Charkově strhli sochy revolucionářů Serga Ordžonikidzeho, Nikolaje Rudněva a Jakova SverdlovaVideo: Reuters

V pátek se poroučela k zemi socha Lenina ve městě Stanycja Luhanska, které leží přímo na palebné linii. Železná Leninova socha tam prý byla jediným objektem, který jako zázrakem ušel ostřelování.

Podle zprávy ukrajinského listu Segodňa byl povalen dokonce i Lenin ve městě Novoazovsku na jihu Doněcké oblasti, které ovládají separatisté. Sochu ve středu z podstavce strhli proukrajinští aktivisté, ale následující den ji na místo znovu postavili stoupenci doněcké "lidové republiky".

Za poslední rok bylo po celé Ukrajině zničeno na 500 leninových památníků, poznamenal server Ukraine Today.

Radnice ukrajinských měst jsou nyní podle nového zákona také povinny přejmenovat stovky ulic a náměstí, nová jména dostanou postupně i desítky měst a obcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám