Hlavní obsah

Na Ukrajinu dorazili američtí výsadkáři, budou cvičit Národní gardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Okolo 300 amerických vojáků přiletělo tento týden na Ukrajinu, aby pomohli s výcvikem ukrajinské Národní gardy, uvedla agentura AFP. Američané budou působit na západě Ukrajiny, kam vyrazí také kanadští vojenští poradci. Rusko v pátek znovu varovalo, že přítomnost cizích sil by mohla destabilizovat situaci v konfliktní oblasti na východě.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinští vojáci na východní Ukrajině

Článek

Příslušníci 173. výsadkové brigády dorazili v úterý a ve středu na základnu Javoriv nedaleko hranice s Polskem. V průběhu příštího půlroku tam budou cvičit tři ukrajinské prapory.

S výcvikem na stejné základně pomohou v blízké budoucnosti také kanadští instruktoři, informovala počátkem týdne Ottawa. [celá zpráva]

Američané a Kanaďané se přidají k britským poradcům, kteří na Ukrajině už nějaký čas působí. Letos by ještě mělo přicestovat na Ukrajinu 200 kanadských a 50 polských instruktorů.

Proti přítomnosti západních sil se ohrazuje Kreml. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina v pátek znovu varoval před destabilizací na Donbasu, kde platí jen křehké příměří. „Působení školitelů a specialistů ze třetích zemí na území Ukrajiny, kde nebyl vyřešen domácí konflikt, by mohlo situaci destabilizovat,“ citovala Dmitrije Peskova agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám