Hlavní obsah

Vatikán odmítá přijmout francouzského velvyslance. Je sice katolík, ale také gay

– Vatikán/Paříž
Právo, DPA, BBC, nek

Mezi Francií a Vatikánem propukl spor: Svatý stolec odmítá akceptovat jako příštího francouzského velvyslance Laurenta Stefaniniho (55), dosavadního šéfa protokolu prezidentského Elysejského paláce. Stefanini, jenž je gay, je praktikující katolík a vyhlášený expert na náboženské otázky. V téže misi už pracoval v letech 2001–2005 na postu velvyslaneckého rady.

Foto: Tony Gentile/Files , Reuters

Papež František

Článek

Tahanice kolem diplomata trvají už tři měsíce a Paříž tento týden dala najevo, že z rozhodnutí nesleví.

„Francie si vybrala svého velvyslance ve Vatikánu. Volba padla na pana Stefaniniho a Francie na ní trvá,“ potvrdil mluvčí francouzské vlády Stéphane Le Foll. Nyní o tom podle něj obě strany jednají, protože každý velvyslanec musí být v dotyčné zemi schvalován. „Čekáme na odpověď Vatikánu. Postoj Francie se ale nemění,“ dodal mluvčí.

Vatikán odmítá záležitost veřejně komentovat. Televize France 24 ale citovala nejmenovaného znalce, podle něhož papež František blokuje Stefaniniho „z důvodů církevní doktríny“.

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

Stefanini svou sexuální orientaci nikdy neskrýval, ale zároveň ji nikdy nedával ostentativně najevo. Zásadoví katolíci přesto jeho nominaci kritizují jako „provokaci“ ze strany prezidenta Françoise Hollanda.

Reklama

Související témata:

Související články

Bankovní tajemství skončí i ve Vatikánu

Vatikán přestane být útočištěm pro Italy, kteří nemají v úmyslu platit řádně daně. „Po dohodách, které jsme uzavřeli se Švýcarskem, Lichtenštejnskem a Monakem,...

Výběr článků

Načítám